Inkijkje in een ‘wokeshop’: Universiteit Leiden voedt identiteitspolitiek middels woke workshop “Diversity and Inclusion”

De International Studies-student Olivier Grauss studeert aan de Universiteit Leiden en kreeg een ‘wokeshop’ (woke workshop) opgelegd. De workshop “Diversity and Inclusion” is een verplicht onderdeel geworden van zijn minor Global Affairs, dat normaal gesproken alleen zou moeten gaan over internationale politiek en betrekkingen. Op Twitter geeft hij een inkijkje in hoe die workshop verloopt. Wat een drama!

De workshop wordt gegeven door het Leiden University Diversity Committee en heeft als doel mensen bewust te maken van hun privilege en vooroordelen, om ervoor te zorgen dat de universiteit inclusiever wordt. Klinkt allemaal leuk, maar al snel komt de aap uit de mouw.

Volgens de woke workshop van de Universiteit Leiden zijn diversiteit en inclusiviteit vooral goed als het over verschillende afkomsten, huidskleuren, seksuele geaardheden en handicaps gaat. Politieke mening is echter geen onderdeel van inclusiviteit, zo meldt Grauss.

Die hele woke workshop lijkt vooral als doel te hebben om mensen bewust te maken van hun eigen groepsidentiteit binnen en buiten de Universiteit Leiden, waarbij de blanke man natuurlijk het nakijken heeft:

Diversiteit van ideeën, of “een vrije marktplaats van ideeën” zoals iemand het in een vraag omschrijft, zou eigenlijk het doel moeten zijn. Helaas levert dat te vaak op dat mannen worden uitgekozen…

Het is werkelijk te belachelijk voor woorden dat dit intellectuele gif zijn weg heeft gevonden in het Nederlandse onderwijssysteem. Kwaliteit en vaardigheid moeten wijken voor groepsidentiteit. Meer groepsidentiteiten (en meer bewustwording van die identiteiten) zouden volgens het Diversity Committee juist moeten leiden tot meer veiligheid.

Het tegendeel is waar: in de praktijk zorgt het juist voor een verstikkende cultuur. Iedere opmerking kan wellicht als verkeerd worden opgevat, een zogeheten ‘microagressie’, die kan leiden tot een gesprek met de docent of het Diversity Committee. Die gaan dan wel even bepalen of jij last hebt van vooroordelen en privilege, op basis van je geslacht, cultuur en huidskleur. En een fout is zo gemaakt!

Deze drek heeft echt helemaal niets met onderwijs te maken. Iedere tere ziel moet volgens deze workshop in bescherming worden genomen. En eigenlijk geven ze de persoon die het beste misbruik kan maken van vermeend slachtofferschap alle middelen om de vermeende dader(s) aan te pakken. Je hoeft niet eens schuldig te zijn, als de gevoelens van het ‘slachtoffer’ gekwetst zijn ben je al de pineut.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

En wat is het uiteindelijke resultaat? Mensen gaan zoveel mogelijk met dezelfde mensen om, zodat er zo min mogelijk kans is om een ‘microagressie’ te maken. Zo kom je tenminste nog een keer aan je studie toe.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Docm

  “De workshop wordt gegeven door het Leiden University Diversity Committee en heeft als doel mensen bewust te maken van hun privilege en vooroordelen, om ervoor te zorgen dat de universiteit inclusiever wordt.” Dus als je met goede geestelijke capaciteiten wordt geboren dan is dat een privilege? En wat wil men daar aan doen? Bij de echte wetenschappen in Leiden, zoals wiskunde, natuurkunde en chemie, heb je dit soort geneuzel natuurlijk niet. De mensen achter zo’n wokeshop zijn anti-wetenschappelijk.

  1. Woordkunst

   Klopt, die onzin is allemaal komen overwaaien vanuit de USA

  2. Piet Paaltjens

   Racisme en genderdiscriminatie lijkt me in elk geval onwetenschappelijk.

   1. Woordkunst

    Jouw lijken zoveel dingen, wellicht het eerst eens in je gedachten goed door te denken ipv elke oprisping hier te plaatsen?

  3. sonny

   Inderdaad, mbt de exacte vakken is het woke geneuzel minder!
   Daar vindt je ook niet vlug “niet blanke” studenten tussen, te weinig bevattingsvermogen is de vermoedelijke oorzaak, bij oa natuurkunde en filosofie van hetzelfde laken een pak!

   1. Docm

    Japan heeft ook een goede reputatie in de exacte vakken. Er zijn vaak genoeg Japanse wetenschappers in Europa te gast. Het gaat dus helemaal niet om “witte Europese mannen”, maar over mensen die iets zinnigs te melden hebben. Wat goed is komt vanzelf bovendrijven, ongeacht geslacht of huidskleur etc. En wat niet goed is blijft op de bodem liggen. Wie niets zinnigs te melden heeft begint dus bij gebrek aan persoonlijke kwaliteiten over inclusiviteit en diversiteit. Er zijn genoeg statistieken die laten zien wat de verschillen zijn. Maar zulke statistieken willen de wokies dus niet zien. Dat mijn alfa mater Leiden dit nu ook doet vind ik shocking.

   2. Vrijedenkert

    Ook de exacte vakken zijn fout volgens de gesjeesde…

    h**ps://www.telegraaf.nl/video/1113892437/sylvana-simons-wil-wiskunde-dekoloniseren

    1. Docm

     Daarover past slechts beleefd zwijgen.

 2. sonny

  Negroide thematiek?
  Nee, dank je!

 3. right

  Doodmoe word ik van de gezeik over blackies.
  Ik pas!

  1. Mr.blauw.sky

   Dat had je bro Sony ook al gezegd.

   1. sonny

    Bluesky,
    Tja, plagiaat!

 4. Winfrida

  Niks mis mee, veel blanke mannen bij elkaar. Waarom moet en zal er opeens een gekleurde man tussen zitten.

 5. Augustus

  “Bij de echte wetenschappen in Leiden, zoals wiskunde, natuurkunde en chemie, heb je dit soort geneuzel natuurlijk niet.”

  Helaas wel in toenemende maten heb ik mij laten zeggen, niets is veilig van deze ideologische drift.

  1. Docm

   Ik zie niet hoe je b.v. woke electronica zou kunnen doen. En woke vinden dat 1+1 ook wel 7 mag zijn gaat ook niet.

   1. Augustus

    Dat is heel simpel en ik heb dit zelf al gezien. Eerst worden andere ‘soort’ mensen ingehuurd (o.a. vooral geen witte mannen meer), het vakgebied wordt uitgehold en er worden steeds meer irrelevante vakken toegevoegd zoals ‘wetenschapscommunicatie’, ‘engineering for society’, ‘psychology of engineering’, etc. Ook komen er steeds meer verplichte cursussen die ideologie uitstralen.

    1. Docm

     https://www.universiteitleiden.nl/en/science/science-communication-and-society

     ‘Bridging the gap between experts and the general public’.

     Bij de exacte vakken is dat niet mogelijk omdat het algemene publiek de wiskundige achtergrond niet heeft.

    2. Docm

     https://www.universiteitleiden.nl/en/science/science-communication-and-society/research

     “We believe better science communication can emancipate our society, especially disadvantaged groups.”

     Disadvantaged groups gaan dan geëmancipeerd worden, dus. Het ligt nooit aan jezelf, het is altijd de schuld van het systeem. Ook als je een IQ van 65 hebt, ook dat is de schuld van het systeem. Nou ja, bla bla genoeg, maar dat gaat niets aan de harde feiten veranderen.

 6. tata

  Mijn geliefde Alma Mater is niet meer wat het geweest is.

 7. Vrijedenkert

  Het onderwijs in dit land verandert langzaam aan in propaganda en hersenspoelen.

  h**ps://www.ewmagazine.nl/buitenland/achtergrond/2021/11/een-nieuwe-universiteit-uit-woede-over-cancel-cultuur-university-of-austin-854720/

  Dit is de weg naar oplossingen.

  1. Vrijedenkert

   Correctie: langzaam aan moet zin langzaamaan, heb geen zin in het gezeur van de alom aanwezige taalnazi’s hier…

 8. Trithing

  Je hebt mannen en vrouwen, jongens en meisjes tussen dit geslacht zit verder niets (uitzonderingen van hemafrodieten)

  1. Trithing

   Hermafrodieten natuurlijk de hema heeft hier niets mee te maken, is hema mannelijk of vrouwelijk?

 9. Bes Tolen

  PP is een zwammer.

 10. Bes Tolen

  PP is een zwammer.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.