Lekker voor China! Amerikaanse inlichtingendiensten: ‘Herkomst coronavirus wellicht voor altijd een mysterie’

Goed nieuws voor onze Chinese vijanden: uit een bijzonder gedetailleerd rapport van de Amerikaanse nationale veiligheidscoördinator (ODNI) blijkt dat we zeer waarschijnlijk nooit zullen ontdekken wat de ware herkomst van het coronavirus nu is. Want experts zijn het met elkaar oneens. Sommigen denken dat het écht van dier op mens is overgegaan, op natuurlijke wijze. Maar er zijn óók betrouwbare experts die denken dat het waarschijnlijk uit het laboratorium in Wuhan ontsnapt is. 

Maandenlang mochten wij niet eens opperen dat het nieuwe Chinese coronavirus mogelijk “ontsnapt” was uit het laboratorium bij Wuhan. Dat zelfs maar insinueren leverde je keiharde bans op. Facebook, Twitter… je hoefde het niet eens te proberen.

Maar wat wekt de verbazing nu? De Amerikaanse inlichtingendiensten concluderen in een uitgebreid, bijzonder gedetailleerd rapport dat ze hier helaas geen uitspraken over kunnen doen. Betrouwbare experts zijn het namelijk gewoon keihard oneens met elkaar. Sommige experts denken dat het virus ‘toevallig’ van mens op dier is overgesprongen, op natuurlijke wijze. Maar weer heel andere betrouwbare experts denken dat het juist veel waarschijnlijker is dat het uit het lab komt.

De uiteindelijke conclusie van de ODNI is dat er zonder nieuwe informatie gewoon geen definitief oordeel gegeven kan worden.

Interessant genoeg stelt één van de betrokken inlichtingendiensten dat het “gematigd vertrouwen” heeft in de theorie dat het een lab-ongeluk is. Waarschijnlijk gaat het volgens die dienst om een “mislukt experiment” of zelfs om een dierproef.

Goh. Maar als je dat een jaar geleden opperde was je het haasje. Zo apart.

Geen opzet

Wat de inlichtingendiensten wél zeggen zeker te weten is dat het geen bewúste actie was van China. Vier diensten denken dat de kans héél klein is dat een besmet dier verantwoordelijk is voor de hele affaire. Maar dat betekent volgens hen niet dat het allemaal kwade opzet was. De mensen die dat wél beweren zouden zelfs “desinformatie” verspreiden en worden er van beschuldigd dat ze geen “directe toegang hebben tot het virologisch instituut van Wuhan.”

Met andere woorden, nu aannemen dat het een ongeluk was, maar dat het wel degelijk uit het lab komt is echt een te verdedigen standpunt. Alleen daar aan toevoegen dat het een bewuste actie was, dat gaat dan weer te ver. Voorlopig. Want alles verandert immers steeds rond dit onderwerp.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het enige wat ik hierbij wel wil duidelijk maken is dat het wel héél toevallig is dat China er zo enorm van geprofiteerd heeft, onder meer doordat Donald Trump de verkiezingen verloor. Maar ook doordat het Westen de eigen economie totaal gesloopt heeft in reactie op het virus. Het was niet zo bedoeld? Oké. Nou. Helaas had het voor China wel degelijk toevallig een heel gunstig éffect.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Nostradamus

  “Wat de inlichtingendiensten wél zeggen zeker te weten is dat het geen bewúste actie was van China”

  Dat kan je dus ook niet concluderen en daarom weet je al dat het hele verhaal onbetrouwbaar is. De politieke belangen zijn te groot en China is te machtig. Een groot gevaar voor de vrije wereld dus een zege voor Albert Mol en Mindy.

 2. Monty

  ”‘Herkomst coronavirus wellicht voor altijd een mysterie’”

  Ik denk dat het ‘renaissance instituut’ dit wel weet te ontrafelen.
  Immers corona is niet meer dan een kapstok om de wereld in een ‘totalitaire contr0lestaat’ te veranderen.

  1. Nostradamus

   Je denkt echt dat je een harde felle hetze voert tegen het FVD, niet Mindy?

   Je kan beter weer in een FVD chatgroep nazi teksten en afbeeldingen verspreiden. Bleek veel effectiever.

   1. Monty

    ”hetze voert tegen het FVD”

    Hoezo hetze Nostradamus?
    Ga je Baudet tegen dat corona alleen maar een kapstok is om de wereld in een ‘totalitaire contr0lestaat te veranderen?

    1. Nostradamus

     Ga je weer Mindy. Klinkt heel dom wat je onder ieder item herhaald. Heb je echt niets meer en sterkers tegen de FVD?

     1. Monty

      Zijn toch echt niet mijn woorden dat corona alleen maar gebuikt wordt om van ons land een ‘totalitaire contr0lestaat’ te maken.

      Of heb je dit artikel op DDS gemist Nostradamus?

     2. Nostradamus

      Herhaal het nog een paar keer. Toe dan, zelfs jij kan het. En gebruik hoofdletters. Schreeuw het van de daken.

 3. 56RdK

  “Met andere woorden, nu aannemen dat het een ongeluk was, maar dat het wel degelijk uit het lab komt is echt een te verdedigen standpunt.”

  Zonder meer! En die aanname is nog versterkt door dat faalonderzoek dat onder andere die Koopmans met veel bombarie heeft gedaan. Wat een schijnvertoning was dat.

  Tja, over een jaar of 50 zal de waarheid mogelijk publiekelijk worden, als verantwoordelijken geen gevaar op aansprakelijkheid lopen.

 4. Albert Egberts

  “Want experts zijn het met elkaar oneens. Sommigen denken dat het écht van dier op mens is overgegaan, op natuurlijke wijze. Maar er zijn óók betrouwbare experts die denken dat het waarschijnlijk uit het laboratorium in Wuhan ontsnapt is. ”

  De experts die denken dat het van dier op mens is overgegaan zijn toch ook betrouwbaar?

  1. Nostradamus

   Spreek je weer uit eigen ervaring? Ik dacht dat jij het alleen met minderjarige mannen zoals Mindy deed…

  2. Xyz1234

   Ja dat staat er toch? Ook. Zelfs lezen lukt u niet meer. U gaat hard achteruit en het was al niet veel.

 5. Henk van Doorn

  DDS is een noodlijdend extreem rechts blog dat financieel overeind wordt gehouden door het FvD, het business-model van de oplichter en beroepsprovocateur Baudet.
  Het is triest om te zien hoe DDS (wiens brood men eet wiens woord men spreekt) probeert het fascistoïde gedrag van de FvD provocateurs goed te praten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.