Verpleegkundigen en cijfers RIVM spreken minister De Jonge tegen: ‘Code zwart is wél dichtbij’

De weekcijfers rond Covid-19 gaan ‘op alle fronten’ omhoog, meldt het RIVM. Vergeleken met vorige week is er nu sprake van een stijging van 39 procent positieve tests, oftewel 150.678 nieuwe besmettingen. Ook de ziekenhuizen merken een toename van 30 procent meer coronapatiënten dan de week ervoor. Het water staat ze al aan de lippen en het wordt dus alleen maar erger. Toch durfde demissionair zorgminister Hugo de Jonge de verpleegkundigen tegen te spreken en te beweren dat ‘code zwart’ nog niet aan de orde zal zijn.

De coronacijfers laten op geen enkele manier zien dat de huidige coronamaatregelen effect hebben. Het zou nog even kunnen duren voor dat het in de cijfers valt terug te zien. Maar eigenlijk maakt dat geen ene moer uit. We weten namelijk dat het even duurt voordat die hoge besmettingscijfers zich gaan vertalen in meer ziekenhuis- en ic-opnames. Die forse klap zien we nu dus aankomen. Als die in volle gang is, dán zien we pas het effect van de maatregelen. Dat betekent dat daarna pas de toestroom van coronapatiënten waarschijnlijk af zal nemen. Dan nog zullen het er heel veel zijn, puur vanwege het enorm hoge aantal besmettingen.

“De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakte juist vandaag bekend dat een groeiend aantal Nederlandse ziekenhuizen er niet meer in slaagt om alle zorg te leveren die binnen zes weken noodzakelijk is om gezondheidsschade bij patiënten te voorkomen. Inmiddels lukt het veertien ziekenhuizen niet meer om deze zogenoemde ‘kritieke planbare zorg’ altijd op tijd te verlenen. Afgelopen donderdag ging het nog om twaalf ziekenhuizen”, meldt RTL Nieuws.

Om die reden geeft de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) aan dat ‘code zwart’ dichtbij is. Toch wordt dit doemscenario nog steeds ontkend. Hugo de Jonge noemde de noodkreet een “uiting van grote zorg”. En het RIVM en het OMT zien nog altijd geen redenen om maatregelen te nemen die specifiek op kinderen gericht zijn, terwijl zij de grootste bron van besmetting zijn.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

We kachelen dus nog steeds vrolijk verder richting de afgrond en doen net alsof die afgrond nog mijlenver bij ons vandaan is. Eerst maar even wachten op het effect van de mondkapjes en kijken of die de dagelijkse besmettingscijfers van 22.000 terug naar een net zo verschrikkelijke 18.000 kunnen brengen. Dan doen we daarna misschien een échte lockdown en gaan we met verbazing toekijken hoe de cijfers tóch ineens weer omhoog schieten. Dat heeft natuurlijk weer twee weken tijd nodig, want dan zie je pas de effecten van de nieuwe maatregelen. En warempel: daar klopt ‘code zwart’ aan de deur! Dit kon helemaal niemand zien aankomen en het is allemaal de schuld van de burger, die zich niet goed genoeg aan de basisregels heeft gehouden. En dan is het tijd voor 2G-beleid en gewapende militairen bij de ziekenhuizen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. por favor no borres

  Als Wazige Wout even zou willen definiëren wat hij onder code zwart verstaat, kunnen we mogelijk zijn persoonlijke inschatting van de situatie begrijpen.

  1. Woordkunst

   Je kan hem ook gewoon Wout noemen, doe eens niet zo kinderachtig…

   1. Antihedo

    Als het zo kinderachtig is, waarom doen de auteurs op deze site het dan continu?

    1. Woordkunst

     Ja MaAr ZiJ dOeN hEt Ook!

     Wat dacht je? “Ik zal porretje even te hulp schieten met kinderlogica?”

     Dat bewijst alleen dat je hetzelfde niveau van infantiliteit hebt.
     Als jullie tweeën eens lekker modder gingen maken in de zandbak, dat past beter bij jullie capaciteit…

 2. leukeditter

  zou de jonge liegen?? dat geloof ik nou niet he van die sadistische zak

 3. Piet Paaltjens

  Wout blijkt de definitie van code zwart niet te doorgronden. Daarvan is pas sprake als alle planbare zorg is afgeschaald en er te weinig IC-bedden beschikbaar zijn voor de patiënten die ervoor zijn geïndiceerd. Inderdaad een inktzwarte situatie omdat dan keuzes moeten gemaakt tussen patiënten die wel of niet de noodzakelijke zorg krijgen.

  1. Joko

   Er wordt geaarzeld om alles op slot te gooien. De tijd is nog niet rijp. Die is wel rijp in april/mei/juni als het virus sowieso rust neemt. Dan kan ons het sprookje verteld worden dat het door de lockdown komt. Op dit moment is dat hachelijk. Duidelijk zou kunnen worden dat het allemaal niet helpt en dan kun je als overheid wel inpakken.

  2. Harry Haller2

   Per 100.000 inwoners zijn er in Nederland slechts 6,7 ic-bedden beschikbaar.

   Ter vergelijking: Duitsland heeft bijna 48 ic-bedden per 100.000 inwoners, Frankrijk 19 en Italië 11. Ook België heeft met ruim 14 ic-bedden per 100.000 inwoners meer capaciteit.

   Wanbeleid dus door incapabel tweede echelon.

 4. kattekop

  Allemaal details worden er verspreidt om de werkelijke reden van deze situatie te camoufleren.
  Alleen dit is belangrijk: Bill gates wil via vaccins de wereldbevolking decimeren.
  De rest is quatsch, misleiding, leugens.

  1. Jack Flash

   Kattekop@ Bill gates heeft dat letterlijk gezegd, binnen welke context is mij niet helemaal duidelijk, maar het was iets met vaccins. “Useless eaters” noemt schwappie de wereldpopulatie.
   Ja, lekkere frisse jongens zijn die twee hoogbejaarden.

   1. Mr.blauw.sky

    Onzin.

   2. Trithing

    @Jack

    h**ps://www.ft.com/content/13ddacc4-0ae4-4be1-95c5-1a32ab15956a

    Bill Gates: But for the world at large, normalcy only returns when we’ve largely vaccinated the entire global population.

    Maar voor de wereld in het algemeen komt de normalisering pas terug als we de hele wereldbevolking grotendeels hebben gevaccineerd.

  2. Mr.blauw.sky

   “” Bill gates wil via vaccins de wereldbevolking decimeren.””

   Je moet iets alles zomaar geloven wat er in jouw bubbel rondgebazuind wordt.

   Om met Wilders te spreken : volslagen idioot!

  3. Mr.blauw.sky

   “” Bill gates wil via vaccins de wereldbevolking decimeren.””

   Je moet niet alles zomaar geloven wat er in jouw bubbel rondgebazuind wordt.

   Om met Wilders te spreken : volslagen idioot!

  4. Branzino

   @kattekop
   Bill Gates zei heel wat anders:
   Bill Gates heeft, voor zover is na te gaan, nooit gezegd dat hij mensen wil vermoorden met vaccins. In 2017 schreven Bill Gates en zijn vrouw Melinda dat het belangrijkste doel van hun liefdadigheidsorganisatie, de Bill & Melinda Gates Foundation, het terugbrengen van kindersterfte is. En dat vaccinaties, tegen ziektes als de mazelen en polio, om deze reden enorm belangrijk zijn. Een belangrijk positief gevolg van het terugbrengen van de kindersterfte, is volgens Gates een afname van de bevolkingsgroei.

   Gates legde in 2009 uit dat hij op basis van onderzoek verwacht dat, wanneer er minder kinderen overlijden, gezinnen ervoor gaan kiezen om minder kinderen te krijgen. Ouders kiezen er volgens Gates op sommige plekken ter wereld namelijk voor om veel kinderen te krijgen, om er zo zeker van te zijn dat voldoende kinderen nog leven wanneer ze bejaard en hulpbehoevend zijn.

   Naast tegengaan van de kindersterfte door betere gezondheidszorg zijn beter onderwijs en een betere economie factoren die het geboortecijfer zullen afremmen en zo tot een kleinere wereldbevolking zullen leiden. Beter opgeleide mensen en mensen die geen zorg hebben over hun dagelijks brood krijgen minder kinderen.

   1. Trithing

    Speciaal voor branzino.

    Bill gates is geen liefdadigheidsorganisatie, het is een verdienmodel

    h**ps://www.ft.com/content/13ddacc4-0ae4-4be1-95c5-1a32ab15956a

    Bill Gates: But for the world at large, normalcy only returns when we’ve largely vaccinated the entire global population.

    Maar voor de wereld in het algemeen komt de normalisering pas terug als we de hele wereldbevolking grotendeels hebben gevaccineerd.

    1. Mr.blauw.sky

     Busje is erg goed in de semantische wisseltruc..

     1. Woordkunst

      Oeverloos lüllen in de ruimte is dan weer jouw specialisme he bleu luftje?

    2. Branzino

     @Trithing
     Ook Bill Gates “lijdt” aan voortschrijdend inzicht, mag ik hopen. Dit is een interview van meer dan anderhalf jaar geleden, toen de pandemie net uitgebroken was. Niet zo heel actueel meer, lijkt me.

     Maar natuurlijk heeft Gates er belang bij, in ieder geval zijn Foundation, om zoveel mogelijk te vaccineren. Zoiets kun je “verdienmodel” noemen, maar dat heeft een in dit verband een veel te negatieve connotatie. Ik zou van harte wensen, dat veel meer mensen vooral kijken naar de voordelen voor henzelf als ze meedoen de pandemie te bestrijden, op welke manier dan ook, in plaats van de ernst ervan te blijven ontkennen. Als eigenbelang eerlijk en volledig wordt ingezet is er helemaal niets mis mee. Onze hele samenleving draait daar namelijk op.

     1. Marcoweer

      Idd dan zal ik meedoen met het idee dat het een pandemie is. Om mee te doen met het bestrijden ervan zal ik zo min mogelijk de deur uitgaan, gepaste afstand houden naar andere mensen en als ik klachten in de vorm van verkoudheid heb thuis blijven. Dat me meer dan voldoende.

     2. Branzino

      @Marcoweer
      Dat gedrag zal zeker helpen. Als je ook nog heel veel anderen zover krijgt, dat ze hetzelfde doen, komen we een stuk verder en, wie weet, zijn vaccins dan niet eens zo erg nodig, hoewel het opbouwen van immuniteit door vaccin of besmetting dan minder zal optreden. Dat is dan weer jammer. Maar even goed, vooral doen.

 5. rafi

  Alle experts zijn het erover eens: mondkapjes helpen niet. Bij de kinderen ligt het probleem niet: als ze elkaar of anderen jonger dan 60-70 jaar besmetten is dat niet erg, en wat doe je dan: scherm de kwetsbare bejaarden, in elk geval die met onderliggend lijden, af, als ze dat zelf willen. De kinderen zijn juist, omdat zij ongevaccineerd zijn, MINDER besmettelijk dan gevaccineerden. Die moeten dus gewoon natuurlijke immuniteit opbouwen. Ik voorspel, dat we komende winter nog veel en veel hogere aantallen besmettingen, ook relatief t.o.v. het aantal getesten, zullen zien, omdat de gevaccineerden (afschuwelijk om te moeten zeggen, maar ik hoop, dat ik geen gelijk heb!) te maken zullen krijgen met de gevolgen van de sloop van hun immuunsysteem door het spike-eiwit in het vaccin, met Antibody Dependent Enhancement, en met allerlei bijwerkingen, vaak in het cardiovasculaire stelsel. Ik bid God dat het absoluut niet zo zal zijn, maar ik ben zo bang dat het allemaal nog veel erger zal worden voor mijn medemensen.

  1. rafi

   aanvulling: ‘anderen jonger dan 60-70 jaar MITS ongevaccineerd!

  2. Piet Paaltjens

   “omdat de gevaccineerden te maken zullen krijgen met de gevolgen van de sloop van hun immuunsysteem door het spike-eiwit in het vaccin, met Antibody Dependent Enhancement”

   Dit is aantoonbare wappie-onzin maar dat belet lager opgeleiden en malle gelovigen niet dit verhaal tegen alle feiten in eindeloos te herhalen.

   Ziekmakend.

   1. rafi

    Ik word ziek van jouw niet-onderbouwde leugens. Wij wappies hebben tot nu toe helaas steeds gelijk gekregen. Dat is een gruwelijk feit.

    1. Harry Haller2

     Jezus staat aan jouw zijde, rafi. Dan heb je toch automatisch in alles gelijk?

     1. rafi

      Vaak wel ja, ervaar ik. Qua corona hoop ik van niet, zoals ik al zei net. Maar ‘automatisch’ is wat overdreven. Maar je vleit me wel! Het zegt iets over je grote respect voor christenen.
      Denk je trouwens dat heidenen niet denken dat ze gelijk hebben in alles? Dat doet iedereen toch die iets ergens van vindt?

     2. Piet Paaltjens

      Jezus Christus was een intelligente man. Als hij in onze tijd had geleefd had hij zich zonder twijfel laten vaccineren en zijn discipelen hebben opgedragen ook het goede voorbeeld te geven.

     3. Mr.blauw.sky

      “Dat doet iedereen toch die iets ergens van vindt?

      Dat geldt in ieder geval zéker voor de hard-liners op dit weblog.

     4. Trithing

      Nee pietje dat zou Jezus niet doen, Jezus wekte immers Lazarus op uit de dood dus hoe moeilijk kan het zijn voor Jezus om de corona een halt toe te roepen?

     5. Piet Paaltjens

      Het is algemeen bekend dat Jezus in zijn tijd ook de lepra en de pest tot staan heeft gebracht.
      Niemand werd nog ziek. Die Jezus was een medische topper.

      😎

     6. Trithing

      Inderdaad, behalve waar ongeloof was daar kon ook hij nagenoeg niets uitrichten, Nederland moet zich bekeren

     7. rafi

      Dat Jezus Christus lepra de pest uitdreef: heb je daarvoor ook een bron?

     8. Piet Paaltjens

      Als Jezus alleen maar mensen geneest die geloven dat hij een God is hebben we in onze tijd natuurlijk weinig aan hem.

     9. Trithing

      Omdat men zo denkt als pietje is het logisch

    2. Piet Paaltjens

     Rafi kan kennelijk niet googelen.

     Ik vermoed dat je onderstaand artikel niet kunt doorgronden maar je beweert absolute onzin.

     ht*ps://health-desk.org/articles/are-covid-19-vaccines-causing-antibody-dependent-enhancement

     1. rafi

      Ach jongen, er zijn wel zoveel artikelen die het tegendeel van jouw bronnen aantonen. Jouw bronnen zijn van het niveau van de bronnen van (nu i.v.m. een heel ander item) clubs zoals Green Peace en Milieudefensie. Dat zijn ook allemaal leugenaars. Je herhaalt slechts je MSM-leugens. Jij kunt niet anders doen dan liegen.

   2. Trithing

    Onze prikfascisten pietje en haller kunnen het feitelijk niet weerleggen

    1. Harry Haller2

     Kun jij jouw onzin wel feitelijk hard maken?

     1. Trithing

      Ja hoor

     2. Piet Paaltjens

      Trithing is nogal dom en hij maakt nooit iets hard. Daarvoor kan hij de materie inhoudelijk te weinig overzien.
      Wat hij wel goed kan is domme dingen beweren en argumenten en feiten botweg ontkennen.

     3. Trithing

      Nee pietje, trithing is natuurlijk niet dom, integendeel trithing denkt nuchter na en raakt nooit in paniek.
      We zien immers dat steeds meer gevaccineerden in het ziekenhuis terecht komen omdat de gevaccineerden menen dat ze het alleenrecht hebben op alle vrijheden en daardoor verspreiden zij de “besmettingen”

     4. Piet Paaltjens

      Q.e.d.

  3. rafi

   Ik denk dus dat als er een groep is die tegen besmettingen beschermd zou moeten worden, de gevaccineerden is. Zij zijn en/of worden straks, zo kwetsbaar als aids-patienten. Van de ongevaccineerden is immers niks te duchten. Maar dat is natuurlijk niet te doen, want dan stort de samenleving in. Geen normaal mens zal dat willen. Conclusie moet zijn dat quarantaines, QR-paspoorten en welke maatregel dan ook, zinloos is geworden en dus beter afgeschaft kan worden. De realiteit is nu eenmaal geworden, dat 85% gevaccineerd is. Hoe draai je dat terug? Als men vorig jaar niet zo als bezetenen zou zijn gaan vaccineren met iets experimenteels tegen een virusziekte met een zeer lage IFR (dat werd toen al duidelijk), dan zouden we er via kudde-immuniteit en vrijwillige bescherming van kwetsbaren nu uit deze ellende gekomen zijn.

 6. Antihedo

  Verrassend. Het moment dat Hugo iets meer op de lijn van Thierry “het is maar een griepje” Baudet gaat zitten, wordt hij afgebrand. Onze Wout zaagt Thierry hier bij de enkels af. Daar zal Thierry niet blij mee zijn.

 7. sonny

  85% van de EU bevolking is gevaccineerd!
  Wie zijn dan de mensen die de IC bedden vullen?
  Het maakt dus gene ene moer uit dat je gevaccineerd bent!
  “Minder ernstige verschijnselen bij gevaccineerden” is dus prietpraat!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.