Ziekenhuizen bereiden zich voor op ‘code zwart’, Van Dissel: ‘Kan voorkomen worden door houden aan basisregels’

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bereidt zich voor op ‘code zwart’ voor ziekenhuizen. Dat houdt in dat zorgcapaciteit te laag is en er keuzes zullen moeten worden gemaakt over welke patiënt voorrang krijgt. Volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel kan ‘code zwart’ nog worden voorkomen als we ons allemaal netjes aan de basisregels houden.

De besmettingen en ziekenhuisopnames lopen zo hoog op dat ziekenhuizen rekening houden met het ergste scenario: ‘code zwart’. Dat melden De Volkskrant en NU.nl. Het is dus nog niet zover, maar het komt wel akelig dichtbij.

RIVM-directeur Jaap van Dissel meent echter dat ‘code zwart’ voor ziekenhuizen gewoon voorkomen kan worden, en zegt tegen NU.nl: “Als je je aan de basisregels houdt, kun je al zo veel besmettingen voorkomen. Dan is code zwart niet aan de orde.”

Mooi makkelijk! GGD’s zitten aan de maximale testcapaciteit, wat betekent dat het werkelijke aantal coronabesmettingen waarschijnlijk nog veel groter is. Er is dus helemaal niet zo’n goed beeld van de werkelijke omvang van het probleem. Door deze uitspraak van Van Dissel kan de schuld weer mooi bij de bevolking worden gelegd. ‘Jullie hebben je niet goed genoeg aan de basisregels gehouden’, zegt hij dan als de ziekenhuizen overspoeld raken met patiënten.

Hij gaat volledig voorbij aan het feit dat gevaccineerden én ongevaccineerden het virus lange tijd over hebben kunnen dragen, zonder zelf last te hebben gehad van symptomen. Kinderen op basisscholen zijn de grootste groep die besmet zijn geraakt en zelf het minste last hebben van symptomen, ondanks het feit dat ze niet zijn gevaccineerd.

We weten dat het nog wel even gaat duren voordat de cijfers weer omlaag gaan, omdat er een vertraging zit tussen het moment waarop de maatregelen zijn genomen en het moment waarop het effect zichtbaar wordt. Het gaat dus eerst nog veel erger worden voordat de cijfers afnemen. En omdat deze lockdown (wederom) gepaard gaat met het openhouden van scholen, terwijl volwassenen worden geacht thuis te werken, drijft dat de coronabesmettingen alleen maar verder op.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Zelfs als iedereen zich dus netjes aan de basisregels houdt, is de kans vrij klein dat de besmettingscijfers op korte termijn snel zullen dalen. ‘Code zwart’ lijkt dus gewoon harde realiteit te worden, want het demissionaire kabinet heeft (wederom) veel te laat ingegrepen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

43 reacties

 1. Nostradamus

  Jaap van Dissel, inmiddels een ondeskundige.

 2. Nostradamus

  Jááp van Dissel, inmiddels ook een ondeskundige.

 3. Averroes

  Het demissionaire kabinet heeft te laat ingegrepen.
  Op het voorkomen van massahysterie.

 4. Augustus

  Enige nuttige lid van OMT met praktijkervaring wordt eruit geschopt. Parasieten zoals van Dissel en Koopmans zitten er al meer dan twee jaar totaal naast en blijven geld opstrijken van farmaceuten en teststraten. Van hun mag dit wel jaren nog doorgaan totdat Nederland helemaal uitgeknepen is, want dan zijn ze weg.

 5. Pieter48

  Wat ben ik blij dat ik in de regio Rijnmond woont. Regio Rijnmond 1.2 miljoen inwoners. De Corona cijfers van vandaag.1849 personen besmet. Gisteren 2038. Vandaag geen sterf gevallen.2 opnames in ziekenhuis. Is dit de epidemie die door onze regeerders gelijk gesteld werd aan ebola??Ook is het nu verboden om besmet te raken en een griep te krijgen.Zelfs ex kanker patiënten worden er niet dood ziek van.Vroeger was er deze tijd van het jaar altijd een griep golf. Het veel geprezen vaccin blijkt nu toch minder te functioneren zoals bedoeld was.Als u al de sprookjes nog gelooft die de overheid ons probeert wijs te maken wens u veel succes. We hebben te maken met een overheid die liegt en bedriegt.

  1. Xyz1234

   U heeft volkomen gelijk, maar er zijn mensen die zich makkelijker laten bedriegen dan zich te laten vertellen dat ze bedrogen zijn. In dat laatste geval lijden ze namelijk gezichtsverlies of stort hun heilige huisje ‘de overheid’ in.

  2. Trithing

   De prikfascisten houden zich wijselijk stil, want dit zijn de feiten en is de juiste weerspiegeling van wat er echt gaande is, en dat is dat nagenoeg niets aan de hand is, wat zij doen is alles op een grote bult gooien en dan de ongevaccineerden de schuld geven natuurlijk.

   1. Piet Paaltjens

    De code zwart is het directe gevolg van het feit dat een grote groep Nederlanders het vaccin hebben geweigerd. Dit is een lastig te verteren zaak omdat door het asociale en stupide gedrag van deze mensen vele mensen ziek worden en sterven, aan Corona, maar vooral door het feit dat ongevaccineerden de IC-bedden blokkeren voor doodzieke kanker- en hartpatiënten.

    De overheid staat met de rug tegen de muur en zal de komende weken gedwongen worden een vaccinatieplicht in te voeren, zoals nu gebeurt in Oostenrijk en meer landen.

    1. Marcoweer

     Goed idee. En hoe zou u die verplichting ten uitvoer willen brengen? Een simpel briefje in de bus met een uitnodiging lijkt mij niet heel succesvol worden. Ik ben oprecht benieuwd hoe u denkt het uitvoerbaar te maken.

    2. Trithing

     Nee hoor pietje, jij bent een enorme pathologische leugenaar en een zeer zieke geest.
     sinds de invoering van de medisch discriminerende coronapas meent de groene vinkjes brigade dat ze alle vrijheid hebben zonder zich aan de basisregels te houden knallen de “besmettingen” door het dak dit komt door gevaccineerden als jij…

     1. Piet Paaltjens

      “sinds de invoering van de medisch discriminerende coronapas meent de groene vinkjes brigade dat ze alle vrijheid hebben zonder zich aan de basisregels te houden knallen de “besmettingen” door het dak”

      Ja, door het grote aantal ongevaccineerden kan het virus rondgaan en de zeer besmettelijke Delta-variant veroorzaakt dat het virus weliswaar minder en korter dan bij ongevaccineerden maar ook door gevaccineerden kan worden overgedragen. Door de lage vaccinatiegraad is er gewoon teveel virus in de samenleving gekomen.

      Mooier kan ik het niet maken en ik snap dat Trithing nattigheid begint te voelen.

     2. Trithing

      Nee hoor pietje, jullie, met name jij, zijn het probleem, jij bent echt gewoon ziek in je hoofd, dit weten wij allemaal wel natuurlijk, het structureel ontkennen van de werkelijke feiten door jou zegt alles en genoeg..

 6. Branzino

  “… het demissionaire kabinet heeft (wederom) veel te laat ingegrepen.”

  Zo kun je het natuurlijk altijd ten nadele van het kabinet framen. Ik kan het me echter wel voorstellen, dat maatregelen veel eerder zouden zijn genomen. Er zijn alleen nauwelijks landen waar dat is gedaan en ook de situatie vandaag heel veel gunstiger is. Dus een garantie zijn die vroeg genomen maatregelen blijkbaar niet. Ik vraag me ook af hoe er onder de bevolking gereageerd zou worden als er strenge maatregelen zouden zijn getroffen terwijl de situatie nog relatief gunstig was. De afgelopen twee jaar hebben we de reacties van tegenstanders van corona gezien. Hun belangrijkste argument was juist de vermeende ernst van corona. Zij zagen geen probleem en wilden geen maatregelen nemen, zeker geen strenge.
  We horen niemand van de oppositie verstandige dingen zeggen over het gebrek aan bereidheid om de maatregelen op te volgen. Dat is vreemd, omdat de feiten laten zien dat maatregelen loslaten gevolgd wordt door een verergering van de pandemie en onacceptabele druk op de zorg. Als die versoepelingen dan weer worden teruggedraaid zagen we ook enkele weken later de besmettingen en alles wat daarop volgt, weer afnemen. Dat is toch zoiets als een bewijs van de effectiviteit van de maatregelen en het effect van niet naleven ervan? Waarom leven niet meer mensen eenvoudige maatregelen gewoon na?

  Maar de belangrijkste aanwijzing dat corona misschien toch wel iets is om rekening mee te houden of zelfs om je zorgen over te maken is het veranderen van de thema’s bij de opponenten. Daar gaat het vrijwel alleen over de corona-pas, de vermeende vrijheidsbeperking, de effecten in allerlei groepen van de samenleving. Corona zelf en de risico’s zijn veel minder onderwerp van discussie geworden. Het was ooit slechts een griepje of verkoudheid, maar die kwalificatie is naar de achtergrond verschoven. Corona en de effecten ervan lijken geaccepteerd als verschijnsel waar iets aan gedaan moet worden (in dit artikel ook, waar het gaat om het sneller nemen van maatregelen). De manier waarop is nog niet door iedereen geaccepteerd, maar dat lijkt een kwestie van niet zo heel veel tijd.

  1. Marcoweer

   Tot zover de zendtijd van politieke partijen.

   1. Woordkunst

    Tja…

  2. Xyz1234

   Die kwalificatie is helemaal niet naar de achtergrond geschoven. U hoort kennelijk alleen wat u wilt horen. De IFR schommelt al bijna een jaar rond de 0.15%. En dat zal niet veel meer veranderen want het virus is endemisch. Er was, is en zal nooit een virologische grond zijn voor al deze extreme maatregelen. Maat het wordt voor steeds meer mensen duidelijk dat dit virus gehyped is en misbruikt wordt voor het behalen van politiek en financieel gewin.

   1. Piet Paaltjens

    Het ziet er inderdaad naar uit dat het virus nooit meer volledig zal verdwijnen. Alleen door vaccinatie zal het hanteerbaar kunnen worden maar door de aanwezigheid van 1.8 miljoen ongevaccineerden zal de zorg nog jaren volledig overbelast blijven.

    1. Trithing

     Je bent een pathologische leugenaar die de hele dag zijn zielige leventje vult met het herhalen van het npo riedeltje…

     1. Piet Paaltjens

      Ik meld slechts de feiten die je ook niet kunt weerspreken, Trithing.

      Je hebt ongelijk en je beseft het.

     2. Trithing

      Nee hoor pietje, de feiten zijn dat sinds de invoering van de jouw zo geliefde medisch discriminerende coronapas de “besmettingen” door het dak knallen, dit zijn de feiten mooier kan ik het niet maken.

     3. Sjofar

      Neen, Trithing, dat is onjuist. Touristen zorgen voor een verspreiding. Maar hierover word je niet geinformeerd door DDS. Dat valt namelijk niet zo lekker voor de reacties. De toeristen kozen het hazenpad na de besmetting te hebben doorgegeven.

     4. Krasvast

      “Je bent een pathologische leugenaar …”

      Dat klopt Trithing, maar negeren werkt het beste. Wat je niet voedt groeit ook niet. 🙂

     5. Trithing

      De QR groen vinkjes brigade bedoeld sjofar natuurlijk.

     6. Mr.blauw.sky

      Usb tje heeft nog steeds een beetje moeite met begrijpend lezen..

     7. Trithing

      Dat begrijp jij niet

   2. Branzino

    @Xyz1234
    Het is eigenlijk ongelooflijk, dat jouw argumenten nog steeds aangehaald worden. Die IFR is niet zo interessant voor de crisis. Die crisis speelt zich namelijk af rond de ziekenhuisbezetting en dat heeft weinig met de actuele IFR te maken. De uitdaging is om de ziekenhuisopnames omlaag te krijgen, niet de IFR, al gaat die waarschijnlijk dan mee omlaag.
    Maar behalve dat die IFR zo laag is, spelen vooral andere factoren mee die de ernst bepalen. Voorbeelden zijn de besmettelijkheid, de duur van de ziekte, de impact op de samenleving en andere.

  3. Trithing

   Dit demissionair gaat zwaar buiten haar boekje met het doorvoeren van wetswijzigingen en het opleggen van draconische maatregelen

  4. Trithing

   Maatregelen tegen zwaar overtrokken cijfertjes waarbij de bevolking word gedwongen op basis van ifr van 0,15

 7. Marcoweer

  Is de term “code zwart” niet heel discriminerend . Nu word zwart weer als iets negatiefs gezien. Word tijd dat er een politieke partij gaat kijken of daar niet een ander woord voor kan komen.

 8. aerosol

  Sja en laat die basisregels nou net 0% zinloos zijn.

 9. zeester

  Tim Gielen Follow the money Monopoly Mochten er nog twijfels zijn ……

 10. Krakras

  “Een boete van minimaal 3000 euro per persoon. Dat is de straf die dreigt voor een groep Nederlanders, die ondanks positieve coronatesten hun quarantaineplek in Spanje hebben verlaten. Mogelijk hebben ze het land inmiddels al verlaten. In het dorp waar de toeristen verbleven, wordt gevreesd voor een corona-uitbraak. ”Dit hadden die Nederlanders nooit mogen doen.”

  Waar zijn deze Nederlanders gebleven? Heldhaftige burgers.

  1. Mr.blauw.sky

   Op de vlucht voor de Guardia Civil , wat dacht jij dan?

  2. Woordkunst

   Onderweg naar Portugal?
   Knap waardeloze quarantaine dat ze er zomaar uit weg konden lopen…

   1. Jack Flash

    Dikke klopjacht erop inzetten?
    Man man, totaal van de pot gerukt.

 11. KippiX

  Nou van Dissel. Bedankt maar weer voor het kunstmatige draagvlak dat je creëert. Jij zet ‘m voor en onze twee favoriete muppets koppen ‘m er tijdens een ‘spoed persco’ wel weer in. En als wij ons dan beginnen af te vragen of ie daadwerkelijk zit, komt er wel weer een vraag van een door ons betaalde ‘journalist’ of onze twee muppets niet nog hardere maatregelen moeten treffen omdat ‘deskundige’ van Dissel de woorden code zwart heeft genoemd. En zo is het balletje weer rond.

 12. Bob Fleumer

  IVERMECTINE sufferds ook al zou het een paardenmiddel zijn, als het helpt is het geoorloofd stop toch met die koppige stupiditeit!!

  1. Piet Paaltjens

   Het punt is dat het niet helpt, Bob.

  2. Nostradamus

   Helemaal gelijk. Als het niet zou helpen dan was Trump ook overleden. Het werkt dus prima!

   1. Branzino

    @Nostradamus
    “Als het niet zou helpen dan was Trump ook overleden.”

    Is het denkbaar, dat Trump gewoon op eigen kracht en wat medische hulp, zoals gelukkig heel veel covid-patiënten, is genezen?
    Conclusies baseren op één geval is statistiek van de ijskoude grond bedrijven.

    1. Piet Paaltjens

     Interessant is dat er de komende maanden geneesmiddelen beschikbaar zullen komen die hoogstwaarschijnlijk wel zullen werken en mogelijk zelfs een gamechanger zullen zijn in het beheersen van dit virus.

     Het valt op dat deze belangrijke ontwikkeling nog geen geestdrift wist op te wekken op DDS.

     Mogelijk is hier sprake van cognitieve dissonantie: deze middelen worden ook geprezen door Hugo de Jonge en Jaap van Dissel.

 13. dumbfarmer

  sorry dat ik het zeg.. maar als je die gast zijn baard afscheert.. kleiner snorretje en zijn haar bruin verft………