Gemeenten en investeerders experimenteren met ‘slimme laadpleinen’ voor elektrische auto’s

Omdat er binnen de komende tien jaar bijna twee miljoen elektrische auto’s rond zullen rijden in Nederland, zijn er natuurlijk ook veel laadpleinen nodig. Gemeenten en investeerders experimenteren daarom met plannen voor duurzame ‘slimme laadpleinen’, waar vooral investeerders van gaan profiteren.

Doordat de vraag naar elektriciteit stijgt en het elektriciteitsnet overbelast raakt, wordt er gezocht naar oplossingen om elektrische auto’s duurzaam op te kunnen laden. Windmolens, zonnepanelen en accu’s aansluiten op laadpleinen lijkt daarvoor de oplossing te zijn. Op die manier zouden elektrische auto’s kunnen worden opgeladen zonder dat men gebruikmaakt van reguliere elektriciteitsbronnen.

Het idee klinkt leuk en zal ook heus wel successen boeken, maar er zit toch ook een naar smaakje aan. De elektrische auto’s worden namelijk gesubsidieerd, zodat mensen die zo’n ding al konden aanschaffen nu korting krijgen op het aankoopbedrag. Mensen die het niet breed hebben, maar wel belasting betalen, spekken de pot voor mensen die hooguit wat langer zouden moeten sparen voor een elektrische auto.

Hier begint nu een hele industrie door te ontstaan, ditmaal in de vorm van ‘slimme laadpleinen’, meldt de NOS. Gemeenten kijken samen met investeerders naar de mogelijkheden. Die investeerders zijn vaak de bewoners van die gemeente. En om te investeren heb je flink wat geld nodig, dus is het een vrij veilige aanname dat het hier niet om de onderklasse van die gemeenten gaat. Het zijn dus de midden- en topinkomens die handig weten te profiteren van een gloednieuwe sector die door belastinggeld in het leven is geroepen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Tegen de tijd dat elektrische auto’s (en de laadpleinen) de norm zijn geworden en ook de onderklasse met de afgetrapte afdankertjes de weg op kan, spekken zij opnieuw de bankrekeningen van de mensen met hogere inkomens die op tijd hebben geïnvesteerd. Als dit allemaal zonder belastinggeld tot stand was gekomen dan was het prima geweest. Maar misschien is het toch een goed idee om gemeenten aandeelhouder te maken van deze initiatieven en de opbrengsten van het rendement terug te pompen richting de mensen die er indirect voor hebben betaald, maar er zelf lange tijd niet van hebben kunnen profiteren. Wel zo eerlijk!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Gregorius van Dubbeldam

  Een paar jaar geleden werden elektrische auto’s hier nog afgedaan als luchtfietserij.

  Inmiddels klaagt men over het feit dat niet iedereen zo’n ding kan kopen.

 2. Nikita

  OP EEN batterij rijden is een utopie die snel weer in elkaar donderdtd.

 3. Nikita

  Die tweede handjes gaan na de eerste eigenaar gewoon op de schroothoop net als e_bikes .

 4. Paardenmiddel

  En wie betaald de subsidies? Juist, het klootjesvolk. En wie dit soort auto’s betalen?? Alweer juist: de rijken.

 5. Hendrik_Groen

  “De onderklasse met de afgetrapte afdankertjes de weg op kan”
  De “onderklasse” reed altijd al met afgetrapte afdankertjes.

  1. Marcoweer

   Dat zal met elektrische auto’s niet meevallen mits er een nieuwe accu ingezet gaat worden. Lijkt me sterk een handelaar dat gaat doen. Zoals Nikita al zei die belanden gewoon op de schroothoop.

   1. Nikita

    En dan ? Oude accu ’s het zal een enorm milieu probleem worden los van de kosten die de nieuwe accu’s gaan een vermogen kosten

    1. JoopvdJoop

     Yep,goed gezien.
     Toch zijn er mensen die deze toekomst halsstarrig willen volhouden.
     En idd,het wordt een enorm milieuprobleem voor de volgende generatie.

     1. Jack Flash

      Waar komt al die stroom vandaan?
      Een grote mislukking dit.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.