RIVM: ‘Gevaccineerd of niet, IEDEREEN moet voortaan tien dagen in quarantaine na contact met besmet persoon’

Het RIVM verzwaart de isolatie- en quarantaine-richtlijnen vanwege de opmars van de omikronvariant. Iedereen die in contact is geweest met een besmet persoon moet voortaan tien dagen in quarantaine, zo luidt het advies van het RIVM voor quarantaine. Het doet er niet meer toe of je gevaccineerd bent of al corona hebt gehad.

De angst voor de omikronvariant is nog niet genoeg aangewakkerd, dus doet het RIVM er een schepje bovenop. Ze maken een einde aan het toch al belabberde advies voor nauwe contacten, gevaccineerden en mensen die de infectie al hebben doorgemaakt. Zij hoefden namelijk niet in quarantaine en moesten zich volgens het advies op dag vijf laten testen bij de GGD.

Dat advies wekte de indruk dat het virus niet kon worden overgedragen door voorgenoemde categorieën mensen, wat natuurlijk helemaal nergens op sloeg. Het RIVM trekt het quarantaine-advies voor iedereen gelijk, óók voor kinderen van 0 tot 4 jaar, die eerder waren uitgezonderd.

Het betekent overigens niet dat iedereen ook perse de volle tien dagen in quarantaine moet. Op dag vijf moet iedereen zich laten testen en bij een negatieve uitslag kan de quarantaine worden opgeheven, meldt de NOS.

Maar zoals altijd zijn er ook weer allerlei uitzonderingen op dit overheidsadvies. Zorgmedewerkers worden bijvoorbeeld niet als ‘nauw contact’ gezien als ze met de juiste beschermingsmiddelen hebben gewerkt. En de bemanning van internationale vluchten hoeven na dag vijf van de quarantaine geen afstand meer te houden van grote groepen of kwetsbaren, zolang ze een chirurgisch mondneusmasker van ten minste type-II dragen. Het RIVM vertrouwt dus volledig op beschermingsmiddelen, terwijl die niet waterdicht zijn. Dat is nogal een risico, aangezien mensen met beschermingsmiddelen voornamelijk kwetsbaren behandelen.

En om het nóg ingewikkelder te maken, zijn er ook nog aangescherpte isolatie-regels. Krijgt een besmet persoon klachten? Dan wordt 7 dagen isolatie aangeraden. Wordt men positief getest maar zijn er (nog) geen klachten opgetreden? Dan ook 7 dagen isolatie. Zodra iemand 24 uur klachtenvrij is, kan de isolatie worden opgeheven. Het kan dus zomaar dat je als besmet persoon op dag 5 van de isolatie ineens klachten krijgt, waarna je wéér 7 dagen in isolatie moet, totdat je 24 uur klachtenvrij bent.

Impliciet geeft het RIVM hier toe dat de omikronvariant dwars door alle opgebouwde immuniteit heen banjert. Vaccins bieden onvoldoende bescherming. Een doorgemaakte infectie stelt ook niets voor. De booster zou enigszins kunnen helpen, maar dat moeten we ook nog maar zien. Maar uiteindelijk is het ook weer niet zó erg, want zodra men tegen praktische uitvoerbaarheid aanloopt dan past men het quarantaine-advies gewoon aan. “Overige niet nauwe contacten”, mensen die je mogelijk ook besmet zou kunnen hebben, hoeven niet in quarantaine en krijgen nu nog geen advies om zich op dag vijf te laten testen. Dat zou namelijk een tekort aan testcapaciteit op kunnen leveren.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Dit wordt nu allemaal aangeraden voor een virusvariant die behoorlijk veel milder dan de deltavariant lijkt te zijn. Het is regelrechte angstporno.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Paardenmiddel

  Ik MOET helemaal niets..

 2. Gregorius van Dubbeldam

  “ IEDEREEN moet voortaan tien dagen in quarantaine”

  Nee hoor, niemand moet, het is slechts een advies.

  Een zeer verstandig advies bovendien.

  1. leukeditter

   nog 1 op de 10 mensen in nederland vinden de coronaregels nog oke,, daar hoort onze grogarios van dubbelsuf dus ook bij

   1. Gregorius van Dubbeldam

    Dit heeft leukeditter helemaal op z’n eentje verzonnen.

    Tot veel slimmers is hij niet in staat.

    1. Trithing

     Leukeditter denkt tenminste wel zelf na, dat doet debieltjesdam niet en omdat debieltjesdam dit niet meer zelf doet en zijn onzekerheid wil verbergen, begint hij snel over een andermans slimheid…

   2. Krasvast

    @Leuke: Negeren is de beste optie, dan ga je er geen last meer van hebben.

  2. Trithing

   Wat ze moeten doen is alle medisch discriminerende QR’s afschaffen of diegene met een QR verplicht opsluiten

 3. Mistgabel

  Moet ik ook nog wat zeggen?

  😂🤣🤪🤡

 4. Vrijedenkert

  Niks zo veranderlijk als het weer?
  Jawel de overheid:

  We hoeven ons geen zorgen te maken want er zijn geen directe vluchten vanuit Wuhan naar Amsterdam.

  Het is onwaarschijnlijk dat we in Nederland met dit virus te maken krijgen.

  Met 60% groepsimmuniteit komen we van Corona af.

  Er komt geen avondklok.

  Er komt geen QR-code toegangsbewijs.

  Er komt geen vaccinatiedwang noch – drang.

  Er komt geen 2G.

  Mondkapjes hebben geen bewezen meerwaarde.

  Door vaccinatie herwinnen we onze vrijheid.

  Het virus is niet overdraagbaar van kinderen naar ouderen.

  We prikken ons de crisis uit.

  Dansen met Janssen.

  Ventileren heeft geen bewezen effect.

  Door de coronapil beleven we de laatste winter met maatregelen.

  Dit is de pandemie van de ongevaccineerden.

 5. 1pitter

  Sowieso nooit laten test.

  1. september

   En je moet niet in contakt komen met degenen die besmet zijn ,hoef je niet in qurantaine.

   1. Trithing

    Teststraten zijn besmettingshaarden, en je moet, om weerstand op te bouwen, weldegelijk in aanraking komen met besmette mensen, september is nogal dom

 6. JFU

  Het is nu toch wel duidelijk dat de covid de hersenen beschadigd gezien de uitlatingen van al die ‘deskundigen’.

 7. Nikita

  Proviciat Nederland jullie glijden snel af, een achtbaan is er niks bij ,succes ermee .

  1. Trithing

   Dit is wat Nederland heeft gestemd dus krijgt Nederland dit ook

  2. Krasvast

   Inderdaad, succes ermee!

 8. De witte roos

  Alle maatregelen zijn juist bedoeld om te verzwakken zowel psychische als fysiek, wat wel werkt is verboden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.