Groningers woest over belachelijke wijze waarop opknapsubsidie is geregeld: ‘23.000 huishoudens in de kou laten staan’

Gisteren heeft iedereen kunnen zien hoe Groningers door het kabinet zijn vernederd en nog net niet hebben moeten bedelen om de 10.000 euro opknapsubsidie voor hun huis te kunnen krijgen. Er zat 220 miljoen euro in de pot en die was binnen een dag leeg, terwijl nog tienduizenden mensen óók recht hebben op die opknapsubsidie. Door het ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’-principe hebben honderden mensen urenlang voor gemeentehuizen moeten staan.

Gisteren konden bijna 50.000 mensen zich intekenen voor de subsidie, terwijl er maar geld was voor ongeveer de helft van dat aantal mensen. Huizenbezitters die getroffen zijn door de aardbevingsschade, als gevolg van de gaswinning, moesten uren buiten in de kou wachten.

Online intekenen ging bij veel mensen ook mis, omdat het systeem het grote aantal gelijktijdige aanvragen niet aankon. Mensen die eerst een hoge positie op de lijst hadden, stonden ineens weer op plek 30.000. En toen het geld al lang vergeven was, waren er in sommige gemeenten honderden mensen die nog steeds in de rij stonden, meldt de NOS.

Het is één grote bureaucratische puinhoop geworden, die makkelijk voorkomen had kunnen worden. Het aantal mensen dat recht had op de opknapsubsidie was voordat de pot geld geregeld was allang bekend. In plaats van de circa 50.000 mensen direct 10.000 euro over te maken, koos het kabinet voor deze wanvertoning.

“220 miljoen subsidie geven en toch iedereen kwaad krijgen, Den Haag flikt het”, zo vat het Groningse stadsblog Sikkom de situatie samen.

De Groningse commissaris van de Koning René Paas eist van de rijksoverheid dat er alsnog subsidie zal worden verstrekt aan de resterende 23.000(!!!) huishoudens die buiten de boot zijn gevallen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

En het ergste van alles is nog dat de gaskraan gewoon weer is opengezet, waardoor die 10.000 euro opknapsubsidie voor de Groningers waarschijnlijk helemaal niets uit gaat halen op de lange termijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. dumbfarmer

  je kunt zeggen wat je wil, maar we hebben een regering die in ieder geval concequent is! En dat is in het verkloten van alles dat lastiger is dan 1 + 1 optellen.. en zelfs dat lukt ze nog om mis te hebben.

  1. Krasvast

   “En dat is in het verkloten van alles…”

   Inderdaad. Zoals Rutte al heeft gezegd in juli 2020(!): Het virus is een unieke kans voor build back better, dus eerst alles slopen. Maar niet in één keer! Rustig aan, stapje voor stapje.

  2. hans-e-pans

   De Nederlandse Roverheid moet natuurlijk prioriteiten stellen.

   Extra gas oppompen en verkopen aan onder andere Duitsland levert geld op.

   De Groningers compenseren voor de geleden schade kost geld.

 2. Gregorius van Dubbeldam

  Inderdaad, een pijnlijk knullige vertoning.

 3. Baco

  Den-Haag behandeld Nederlanders als mongolen

   1. Baco

    Rot op flikker, ik kan mij heel goed voorstellen dat er mensen zijn die je kop graag een andere vorm zouden willen geven…en daar wordt het ook wel tijd voor..

    1. Nikita

     De zak hooi heeft je precies waar hij je hebben wil . Negeer die hufter doe net als ik schrijf wordtdt gewoon zo klaar is kees,

    2. Nikita

     Wil je zijn adres ?? Kan ik je wel geven hoor .

     1. Baco

      👍

    3. Krasvast

     “Rot op flikker”

     Zolang jij op hem reageert blijft hij lekker doorgaan. Hij geniet ervan!

     1. Mr.blauw.sky

      Baco ook, dus wat is het probleempje?

    4. EvertB

     “ik kan mij heel goed voorstellen dat er mensen zijn die je kop graag een andere vorm zouden willen geven…en daar wordt het ook wel tijd voor”

     De zelfverklaarde christelijke abortustang baco zegt hiermee eigenlijk dat ie het zelf wil doen. Diepdoorleefde lafheid is onder dit type christenen een veel voorkomende eigenschap.

     1. Baco

      Nee hoor evertje dat zeg ik niet, ik kan het mij, net als heel veel hier, wel voorstellen, niet de woordjes verdraaien hè deugnietje.
      En over lafheid gesproken, dat je een voorstander bent van het bewust vermoorden van weerloze ongeboren baby’s wisten we natuurlijk al, sterker nog, je verheerlijkt het…

     2. Gregorius van Dubbeldam

      “Diepdoorleefde lafheid is onder dit type christenen een veel voorkomende eigenschap.”

      Alsmede een diepdoorleefde achterbaksheid en domheid.

      Baco is met zijn vriend Leukeditter al druk bezig mijn woonadres te achterhalen. Dus ik krijg het kereltje wellicht binnenkort op mijn stoep. Ik verheug me erop.

     3. Baco

      Pipo is nogal dom… verder zeg ik niks….

     4. Marcoweer

      Ach meneer dubbeldam ik denk en hoop u niemand op de stoep krijgt. Het zal toch de waanzin in de overtreffende trap zijn bezoek met kwade intenties te krijgen voor een tegendraadse mening op een ,ja wat is het eigenlijk, site te zetten.

     5. EvertB

      Abortustang baco borduurt voort op het werk van zijn leermeester, de ‘leugenaar in den beginne’: het liegen en verdraaien en framen.

     6. Baco

      Je doet een blauwskytje en bent de verliezer van de dag

    5. LifeBuddy

     HaHaHaHa, Quasimodo vorm.

 4. Bunky01

  Even los van het feit dat de mensen wie het betreft flink in de financiele kou staan, hoe komt het dat de gaskraan weer open moet? Nou, evenvoudig beantwoord: omdat men verzuimd heeft de gasvoorraden (ondanks diverse waarschuwingen) niet tijdig aangevuld. En wie is er nu eindverantwoordelijk, uiteraard niemand. Wat een bezopen bestuurders hebben we toch, dikke salarissen en geen enkel plichtsbesef.

  1. Heineken

   Voor je het nieuws niet gevolgd hebt.
   Het gas dat extra opgepompt gaat worden is voor Duitsland bestemd.
   Omdat Duitsland op Russisch gas had gerekend.
   Het rare is dat wij van het gas af gaan, en de Duitsers gaan juist massaal op het gas i.p.v. elektriciteit wat zij vroeger altijd omarmde.

 5. Shooter

  Uit alles is gebleken dat ambtenaren maar weinig kunnen in tijden van problemen. Minder dan weinig

 6. Heineken

  Groningers zeuren!!
  Als merendeel van de Groningers op de VVD en D66 gestemd hebben en zelfs op Volt (schaduw partij van de D66) moet je niet achteraf zeuren.
  Je kon weten waar je op gestemd hebt.

 7. HenC

  Wanneer er in Groningen ongeveer 136.000 huishoudens zijn moeten er toch minstens 50.000 huizen in het gedeelte staan dat last heeft van de aardbevingen.
  50.000 keer 10.000 geeft dat 500 miljoen nodig is voor de kosten. Wanneer je maar 220 miljoen beschikbaar stelt denk je aan 22.000 huizen.
  Een telfout die toch op moet vallen zou je denken. Maaarrrr…. Rutte is wel slim….
  Het is een plan om de politieke vrienden waar de Groningers op gestemd hebben, de kans te geven om de Groningers te laten denken, dat de daar gekozen politici hen aan extra 300 miljoen gaan helpen, door de regring te dwingen meer geld te geven.
  Geld dat de Duitsers toch al extra geven, omdat zij het weer liever niet aan Rusland geven zoals Merkel dat eerst wel wilde doen. Politieke spelletjes over de hoofden van de burgers…..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.