Kersverse coronaminister Ernst Kuipers ook sceptisch over snel einde lockdown: ‘Veel onzekerheid’

De nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) kreeg direct na de eerste ministerraad de vraag of de kans bestaat dat de lockdown snel kan worden opgeheven. Kuipers zegt ‘weinig ruimte’ te zien voor snelle versoepelingen, maar ook te willen kijken naar wat wél mogelijk is.

Ergens is het een beetje lullig om Kuipers direct na zijn beëdiging te vragen of de lockdown er over een paar dagen af kan. De man heeft natuurlijk veel kennis en ervaring vanuit zijn vorige positie, dus hij weet echt wel wat de situatie in de ziekenhuizen is. Ook stijgen de besmettingen ontzettend hard en is nog onduidelijk hoe zich dat vertaalt in ziekenhuisopnames. Dus dat hij niet meteen overgaat tot het schrappen van alle coronamaatregelen is niet zo gek.

Nu is het eigenlijk alleen afwachten wat de input van Kuipers zélf gaat zijn. De man heeft even tijd nodig om de puinhoop van De Jonge op orde te brengen en de capaciteit van de ziekenhuizen te vergroten. Dat biedt meer ademruimte, waardoor er snel meer zou kunnen worden versoepeld, maar is natuurlijk niet de hele oplossing.

Toch staat hem een grote klus te wachten en schept hij ook hoge verwachtingen, omdat hij niet alleen op coronacijfers wil gaan sturen. Dat kan alleen maar betekenen dat er (lichte) versoepelingen aan zitten te komen en met een beetje geluk ook een gestroomlijnder beleid. Niet meer voor alles uitzonderingen en uitzonderingen op uitzonderingen, maar logisch eenduidig beleid. Dat zou, hoe kapot irritant die lockdown ook is, al een hele hoop schelen op dit moment.

En wat helemaal mooi zou zijn is dat hij het doorgedraaide OMT eens wat meer gaat beteugelen. Die lui slingeren om de haverklap weer een nieuwe coronamaatregel de wereld in waar iedereen door op zijn achterste benen gaat staan.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het zou perfect zijn als Ernst Kuipers een duidelijk ander beleid gaat voeren, in plaats van bij het minste of geringste direct weer een lockdown. Dan is het ook helemaal niet zo erg dat daar even de tijd voor genomen wordt. En hij zal ook wel moeten, want anders wordt het wantrouwen richting de overheid nog véél groter.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. leukeditter

  nog een ergere griezel dan de Jonge..hou u maar vast

  1. Arbeider65

   ++++++++++++++++++++++++++++++++

 2. Nostradamus

  Vanwege zijn achtergrond zou hij de juiste persoon moeten zijn op deze post. Echter ben ik er sceptisch over omdat niet duidelijk zijn welke banden deze man heeft met de Big Pharma. Dient hij hen of dient hij het volk?!

  1. Krasvast

   “Dient hij hen of dient hij het volk?!”

   Je schopt een open staldeur in Nostra!

   Kuipers dienst Rutte en Rutte is een WEF-slaaf, Schwab’s agenda (SDG) gaat doorgedrukt worden. Het hele cojonacircus is voor die gasten de grootst mogelijk kans om de hele wereld op z’n kop te zetten.

   Een virus met een ifr van 0,15%, op lijst A van meest dodelijk ziekten? Denk zelf eens na!

   1. Nostradamus

    Er is nog hoop: h**ps://gettr.com/post/pnipm2c355
    Zelfs het CDC voelt de hete adem van de werkelijkheid en begint al te spinnen…

    1. Gregorius van Dubbeldam

     mediabiasfactcheck.com/gettr/

    2. Nostradamus

     mediabiasfactcheck.com/mediabiasfactcheck/

 3. Krasvast

  Rutte werd in 2018 al gezien en in verband gebracht met het WEF. Het is duidelijk dat men afstevent op de volledige sloop van ons land en onze maatschappij. Zulks kan niet in één keer, zulks gaat langzaam. Iedere volgende sokpop zal zich aan die (SDG)-agenda moeten conformeren.

  Niets nieuws onder de zon! Succes ermee.

  1. Monty

   Maar hoe gaat het dan met het omvolken van ons land zodat we een islamitische staat worden?

   1. Baco

    monty leeft onder een hunnebed

    1. Monty

     Is de omvolking van ons land opeens gestopt dan vlekkenoplossing?

     1. Baco

      Wat denkt monty zelf?

 4. Mar

  En waar moet Thierry dan zijn Forumland stichten? Straks moet hij nog naar de maan met zijn volgelingen.

  1. Baco

   Ook jij bent te dom voor deze materie

   1. Monty

    Usbtje is de slimste natuurlijk. Die weet precies hoe en waar Baudet zijn Forumland zal creëren.

    Zelf Baudet weet nog niet hoe en waar maar Rutte liegt weet het precies.

    1. Baco

     Neu maar jij daarentegen bent wel dag en nacht bezig met Baudet

  2. september

   Er is maar een Kleine kans dat het Forumland er zal komen.En Ernst Kuipers heeft een medische achtergrond,maar het wordt afwachten,hoe hij het gaat doen.

  3. Re-al

   Mar = overheids-tr*ll.

 5. plakband

  De huidige machthebbers zijn geen probleemoplossers. Ze stellen alleen prijs op adviezen met risicomijdende besluiten. Vooral het uitsluiten van persoonlijk risico heeft hoge prioriteit. Afschuiven op de bevolking is het credo. Kuipers is hiervan het lichtend voorbeeld.

 6. RvdBe

  Kuipers is the new kid on the block en zal zich dus moeten laten gelden om het “respect” van de rest van het schoolplein te verkrijgen, dat wij daaronder moeten lijden is van ondergeschikt belang, ego voor het volksbelang.

 7. Uwehetgeweten

  Vorige week werd bekend dat het Erasmus MC in Rotterdam de interne fitnessruimte voor zorgpersoneel openhoudt. Sinds 19 december 2021 hebben alle sportscholen in verband met de aangescherpte coronamaatregelen de deuren moeten sluiten. De interne fitnessruimte in het Erasmus MC vormt een uitzondering op deze regel omdat het personeel volgens een woordvoerder van het ziekenhuis fit moet blijven. De uitzonderingsregel is bij de branche niet bekend.

 8. Harry Haller2

  “Er kantelt iets. In Engeland werd in augustus al erkend (of opgebiecht, zo je wil) dat meer dan de helft van de patiënten niet vanwege corona in het ziekenhuis kwam, maar daar pas positief werd getest en toch als ‘coronapatiënt’ werd opgeschreven. In de Verenigde Staten erkent het Center for Disease Contröl (het Amerikaanse RIVM dus) nu ook dat in New York meer dan veertig procent van de patiënten voor iets ánders in het ziekenhuis kwam, en daar positief getest werd op (a-symptomatische) covid. Een paar dagen verder terug bekende de Zwitserse Bondspresident dat iemand die overlijdt aan een auto-ongeluk maar óók positief test op corona, van de WHO als coronadode moet worden bijgeturft.” (Bron; GeenStijl)

  De wappies gaan gelijk krijgen!

 9. Re-al

  Het klopt zowaar wat Kupers zegt.
  Die hele zogenaamde “pandemie” / “epidemie” is onzeker,
  want die is er niet.
  WHO : IFR = 0,15%; influenza-cijfer.
  Bijna niemand wordt er aan ziek.
  Stoppen met testen en qr-codes.
  Open de economie. Open de samenleving.

 10. Friedrich

  Nergens, in geen enkel land wordt de enorme sociaal/economische ‘Corona- schade’ objectief belicht!
  De Greendeal en onbetaalbare ‘nep- vluchtelingen’ immigratie zijn al desastreus gebleken!
  Voorbeelden van gedecentraliseerd, onsamenhangend wanbeleid? Oke!
  Duitsland heeft grote productietekorten in energie, immers kernenergie/kolen/gas centrales zijn daar taboe, maar tegelijkertijd importeert men volop ‘Putin’ aardgas!
  Nederland weigert categorisch grote afnames van de Nordstream, vanwege afhankelijkheidsangst,
  Het meest bevreemdende (EU) beleidscontrast etaleert Frankrijk, bouwt 7 kerncentrales en de Brusselse denktank heeft alsook plannen in die richting!
  Wie ziet de ‘EU logica’?

 11. Baco

  “Kiezen” voor vrijheid is dwang

 12. domvolk

  Zie je wel, geen nieuw geluid, we gaan gewoon op dezelfde manier verder.
  Hoezo nieuwe bestuurscultuur? Ook nu geldt: Ze dronken een glas en deden een plas, en alles bleef zoals het was.
  Dit is een oud gezegde dus……vroeger was het niet veel beter.

 13. Ali Yas

  “Ook stijgen de besmettingen ontzettend hard en is nog onduidelijk hoe zich dat vertaalt in ziekenhuisopnames.”

  Op basis van gegevens uit landen die ons vóórgingen kunnen we daar best al een voorspelling aan wagen: dat zal lager uitvallen dan bij een griepgolf. En daar zijn we in dit land toch wel op ingesteld, of niet? (spoiler: dankzij Rutte niet meer nee)

  “Dus dat hij niet meteen overgaat tot het schrappen van alle coronamaatregelen is niet zo gek.”

  Wout veronderstelt blijkbaar dat die maatregelen helpen, maar daar ben ik niet van overtuigd. En waar ik nog minder van overtuigd ben is dat die maatregelen minder erg zijn dan de ziektegevallen die ermee worden voorkomen (of alleen maar uitgesteld).

  Alle argumenten draaien om de belasting van de ziekenhuizen, tegelijkertijd heeft Rutte niets gedaan om de belastbaarheid (capaciteit) van de ziekenhuizen te vergroten, integendeel. Dat is natuurlijk niet met elkaar te rijmen en dat betekent dat dat ziekenhuisargument vals is.