Nieuwe staatssecretaris snapt woede gemeenten over rotstreek asielopvang, wil ‘veel kopjes thee drinken’

Alle hoop op een nieuw en beter asielbeleid kan direct het raam uit. De nieuwe pro-immigratie staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Eric van der Burg (VVD), zegt de boosheid in gemeenten die gedwongen zijn om asielopvang te regelen voor asielzoekers te begrijpen. Zijn voorganger Ankie Broekers-Knol (VVD) leverde ze een gigantische rotstreek. Maar zijn oplossing, voor zover je het al een oplossing kunt noemen, is niet veel beter. Hij wil ‘veel bellen en kopjes thee drinken bij gemeenten’.

Voormalig staatssecretaris Ankie Broekers-Knol had te maken met een totaal onhoudbare situatie. Er blijven maar asielzoekers ons land binnenstromen en de capaciteit om de aanvragen te verwerken en de asielzoekers onderdak te bieden is er niet. ‘Dan maar doen alsof ik gemeenten een opvangplicht opleg’, was haar gedachte. De gemeenten zijn natuurlijk diep beledigd en ronduit beetgenomen door het kabinet, maar het werkte (soort van).

De situatie is echter nauwelijks veranderd. Van der Burg zegt een “pittige opdracht” te hebben en wil dit jaar 13.000 opvangplekken realiseren. Iedere gemeente weet nu dat het kabinet ze niet zomaar kan verplichten om asielzoekers op te vangen. Ook weten ze dat asielzoekers problemen op gaan leveren binnen de eigen gemeente. Of in ieder geval dat hun inwoners daar wel bang voor zijn. Ter Apel is inmiddels niet voor niets een begrip.

Met ‘veel bellen en kopjes thee drinken’, zoals hij tegen de NOS zegt, gaat Van der Burg er dus echt niet komen. Hij zal hier en daar nog vast wel een gemeente vinden die er uiteindelijk toch een paar op wil vangen, maar 13.000 plekken binnen een jaar? Hou toch op.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het kan dus haast niet anders dan dat gemeenten flink moeten worden gepaaid om toch overstag te gaan met asielopvang. Of er moeten net zulke draconische maatregelen worden genomen als zijn voorganger deed. De eerste drie maanden gaat het hem sowieso niet lukken, terwijl die nou juist cruciaal zijn vanwege het weer. Er zullen maar weinig partijen zijn die vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen nog even een paar honderd asielzoekers in een sporthal of in dure hotels willen parkeren. En na maart wordt het weer warmer, waardoor de druk om asielzoekers ‘niet op straat te laten slapen’ weer afneemt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. rasecht wappie

  Omdat het mijn tijd zeker wel zal duren, even het volgende…..

  Geloof me nou en lees mijn advies: EMIGREER, en dit advies is special gericht aan de kinderen en kleinkinderen van jullie.

 2. Bunky01

  De deugpartijen in welke gemeente dan ook kunnen bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen hun borst natmaken wanneer zij voor dit walgelijke beleid uit Den Haag gaan buigen voor een nieuwe minister die hen het zoveelste oor aannaait.
  Het spel zal wel over de verkiezingen heen getild worden, zodat de argeloze kiezer zich voor de zoveelste maal laat bedonderen.

 3. Piet Klein

  Goed bedacht, veel kopjes thee drinken, maar niet met de gemeenten maar in Brussel en met de NGOs. Want het is een raadsel. Nederland kan de migratie-instroom, in dit volume, totaal niet meer aan. De huizenmarkt is volledig uit het lood. Het openbaar vervoer kan het niet aan. De files zijn/worden te lang. De luchtkwaliteit kan het niet aan. De sociale lasten stijgen. Het beroep op de voedselbanken stijgt, de zorg kan het niet meer aan en zeker niet bij calamiteiten als een coronavirus. Het is volslagen absurd dat de staatssecretaris zijn eigen verantwoordelijk hij niet neemt, niet snapt dat het beperken van een de instroom meer dan noodzakelijk is. Nederland is het dichtstbevolkte land van Europa. Deze staatssecretaris heeft de verantwoordelijkheid en het is zijn verantwoordelijkheid om duidelijk te maken aan Europa dat een grote instroom Nederland niet meer aan kan. Reduceer de instroom zo niet definitief dan tenminste tijdelijk totdat er weer lucht komt in de huizenmarkt, het vervoer, de luchtkwaliteit. Maar beter is voor langere tijd de instroom te beperken. Ga op stage in Denemarken. En by the way massief geld lenen leidt niet tot tot massief meer huizen net zo min als veel geld niet zo maar leidt tot veel meer IC capaciteit. Er is meer dan geld nodig. Als de staatssecretaris weigert dat te doen wat hij kan en waarvoor hij verantwoordelijk is dan mag deze staatssecretaris wel thee gaan drinken bij de gemeenten maar vooral om te horen dat hij eerst zelf aan de bak moet. Mocht dat lukken dan is hij misschien weer welkom bij de gemeenten om in de actuele problemen te worden geholpen maar alleen maar als hij de instroom drastisch weet te beperken, niet met beloften maar met daden.

 4. Bolkestein

  De grenzen moeten gewoon dicht voir asielimmigranten. We moeten gewoon helemaal geen asielzoekers willen. Ze kosten ons alleen maar geld en we krijgen er alleen maar ellende voor terug.

 5. Heineken

  Probleem eigenlijk wat geen probleem hoort te zijn.
  Gewoon geen paspoort geen toegang.
  Veiliger Landers alla minuut oppakken enkele reis land uit.
  Hoezo geld meegeven?? ook zoiets raar.
  En willen ze procederen nadat de boodschap hun niet aanstaat, laat ze maar zelf betalen voor de rechtszaak. Zo dan blijft er ineens ruimte en geld over voor echte asielzoekers. Maar ook die gelijk aan de slag in de maatschappij geef ze een woning maar ook gelijk een baan mij part achter de vuilniswagen. Met we spreken de taal niet en we hebben niets geleerd, daar mag je niet mee wegkomen. En te vaak hoor je bij het UWV ( dat kunnen we een ondernemer niet aan doen ). Ook een blokkade toepassen in paspoort land van herkomst. Blijkt dat vluchtelingen plots wel weer op vakantie gaan in het ontvluchte land. Blijkt dat Nederland het paradijs van asielzoekers is en een hel voor Nederlanders. Omgekeerde wereld.

 6. Heineken

  Zijn weinig landen waar je zo makkelijk heen kan emigreren als Nederlander.
  Behalve europa dan. Voor andere landen geld je moet een flinke tiet met geld meenemen wil je er überhaupt binnen kunnen komen. Geen werk, geen uitkering dus zou je zelf geld moeten hebben om jezelf voor drie jaar te kunnen onderhouden. En een huis krijgen daar hebben ze nog nooit van gehoord. Zal je toch zelf achter aan moeten. Ooh dan wordt er alles natuurlijk in het Nederlands voor mij gefaciliteerd. Nee dat ook niet!! Je zal direct al de taal moeten spreken. Sarcastisch bedoeld dit bericht. Maar vergelijk dat is met de Nederlandse Immigratie.

 7. rasecht wappie

  h**ps://www.ninefornews.nl/beveiliger-tweede-kamer-doet-onthulling-op-radio-als-camera-uit-is-staan-ze-nog-net-niet-met-elkaar-te-dansen/

  1. Jorgen Hofmeester

   Ninefornews.nl

   Je hebt wel lef.

   1. Woordkunst

    U slobbert liever alles op van de MSM met boter en suiker?

 8. Shooter

  En als dank voor dit smerige spelletje krijgt lijk Bijleveld de functie waarnemend burgemeester van Almere. Het houdt niet op niet vanzelf. Royeren voor het leven dit gore vuile pleuris gespuis

 9. Re-al

  Het zijn geen “asiel-zoekers” [ = tijdelijke opvang bij vervolging; daarna terug. ]

  Het is georganiseerde, ILLEGALE massa-immigratie. Omvolking.

  Grenzen dicht !
  NEXIT !

 10. 56RdK

  “Nieuw elan”, zo luidde het toch? Dit rampkabinet Rutte 4.
  Niks, nieuw elan, maar gewoon oude, verrotte wijn in nieuwe zakken.

  Dus zullen de gemeenten vrijwel zeker na de verkiezingen in maart onder druk worden gezet, want die 13.000 gelukszoekers (mét hun nog overkomende familieleden) zullen en moeten in dit land worden gehuisvest c.q. worden ondergedompeld in onze sociale voorzieningen. Plus de duizenden hierna die nog gaan komen.
  Omdat dit politiek zo is bepaald en in verdragen is vastgelegd.

  Vestiging hier zonder dat er overigens nog enige verdere verplichting van die parasieten wordt verlangd. Puur omdat dat totaal geen zin heeft, zo is wel gebleken uit de tientallen jaren aan nutteloze subsidiestromen e.d. en mislukte integratie en de daaruit voortkomende sociale en economische ellende.

  Dus vooral allemaal doorgaan met stemmen op de CU, het CDA, D66, PvdA, GL, VVD. Volt, dan blijven de grenzen lekker open, de instroom op volle toeren en heeft de oorspronkelijke bevolking van dit land nog minder dan nu vrijheden, veiligheid en welzijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.