coronavirus 5015331_960_720

Behoorlijke weerstand onder Nederlanders tegen herhaalprik, vooral jongeren slaan nieuwe booster over

Binnenlandsep 19 2022, 15:00
Vandaag begint de herhaalprikcampagne van de overheid. En als het onderzoek van I&O Research enige indicatie is, zal de overheid de zeilen flink moeten bijzetten. De vaccinatiebereidheid is namelijk ontzettend laag, vooral onder (geboosterde) jongeren.
Het ministerie van Volksgezondheid en het RIVM zijn er heilig van overtuigd dat er een fikse najaarsgolf van het coronavirus komt, dus moet iedereen weer een (vernieuwd) coronavaccin kunnen krijgen. Het probleem van de overheid is alleen dat steeds minder mensen zo'n vaccin willen. Ze geloven het allemaal wel en zien de noodzaak ervan niet meer in.
Zo'n 67 procent van de geboosterde Nederlanders (63,9 procent) zal waarschijnlijk wel op komen dagen voor een herhaalprik, meldt de NOS. 36,1 procent van de Nederlanders is niet geboosterd en gaat ook geen nieuwe prik halen, verwachten de onderzoekers van I&O Research.
Qua bereidheid is het eigenlijk precies zoals je het zou verwachten: ouderen en zwakkeren zullen zich waarschijnlijk gewoon weer laten prikken, terwijl jongeren het nut van zo'n booster niet (meer) inzien.
Opvallend is echter dat meer dan driekwart van de respondenten wel gelooft dat er een najaarsgolf aankomt. Ongeveer de helft verwacht ook dat er nieuwe coronamaatregelen zullen worden ingevoerd. Dat kan dus ook betekenen dat het coronatoegangsbewijs weer zal worden ingevoerd. En toch slaat een groot deel van Nederland die prik (zeer waarschijnlijk) over!
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Vanuit maatschappelijk oogpunt staat Nederland dus weer een spannende periode te wachten. Zo langzaam maar zeker wordt de groep ongevaccineerden aangevuld met 'ex-gevaccineerden', wetende dat er maatregelen aan kunnen komen die hen (opnieuw) discrimineert, tenzij ze zich voor ieder bezoek weer laten testen. Die groep krijgt nog eens verder de wind mee doordat nog maar 14 procent van de Nederlanders (ook gevaccineerden!) vindt dat er een vaccinatieplicht moet komen, al kan dat in het najaar natuurlijk wel weer toenemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten