shutterstock 1589999890

Grote Britse krant: 'Effecten van lockdowns doden nu meer mensen dan Covid. Enorm veel beroertes'

Buitenlandaug 19 2022, 8:48
Eén van de grootste en meest invloedrijke kranten van het Verenigd Koninkrijk, de Daily Telegraph, bericht nu dat de effecten van lockdowns momenteel mogelijk voor meer doden zorgen dan Covid. Thierry Baudet pakt dit nieuws op en voelt zich duidelijk gerevancheerd. "Iets voor jou om op te pakken?" vraagt hij aan Wierd Duk.
FVD-leider Thierry Baudet linkt vandaag op Twitter naar een stuk in een grote Britse krant - de Daily Telegraph - waarin gesteld wordt dat de coronamaatregelen momenteel veel meer doden lijken te veroorzaken dan het coronavirus zelf. In zijn tweet roept Baudet Telegraaf-journalist Wierd Duk - één van de weinige echte onderzoeksjournalisten die over zijn in ons land - op om ook het aantal extra sterfgevallen in óns land onder de loep te nemen.
"Uit statistieken van extra sterfgevallen [...] blijkt dat momenteel 1.000 mensen per week meer overlijden dan normaal - en zij doen dat door oorzaken die losstaan van het virus," schrijft wetenschapsredacteur Sarah Knapton. "The Telegraph is verteld dat het ministerie van Volksgezondheid een onderzoek is gestart naar de oorzaken te midden van zorgen dat de overlijdens veroorzaakt zijn door uitstel en zelfs afstel van behandelingen voor ziektes als kanker, diabetes en hartziekten."
"De afgelopen twee maanden zijn er veel meer extra overlijdens te betreuren geweest die niets te maken hebben met Covid dan wél. Tegelijkertijd beginnen sommige mensen weer te opperen dat sommige Covid-maatregelen terug moeten komen, zoals bijvoorbeeld het dragen van mondmaskers," gaat Knapton verder. "Maar recente cijfers suggereren dat het land een stille volksgezondheidscrisis ondergaat die gelinkt kan worden aan de reactie op de pandemie in plaats van aan het virus zelf."
De Britisch Heart Foundation is "erg bezorgd" over de bevindingen, laat Knapton vervolgens weten. Ondertussen zegt een organisatie die zich bezighoudt met beroertes dat ze dit soort cijfers al van verre zag aankomen.
"Dr. Charles Levinson, de directeur van Doctorcall wat een private huisartsendienst is, zegt dat zijn bedrijf 'veel te veel' gevallen van niet-ontdekte kanker en hartproblemen ziet, en daarbij ook nog eens 'een zorgwekkend' aantal gevallen van 'psychische klachten'."
Deze arts wordt geciteerd door Knapton en is erg direct. "Honderden en nog eens honderden mensen sterven (extra) elke week," aldus Levinson. "Wat is er in vredesnaam aan de hand. Volgens mij is de drijvende kracht hierachter de vertraging van het zoeken en krijgen van medische hulp."
"De natie werd voortdurend gedwongen aandacht te hebben voor dagelijkse Covid-statistieken, maar déze angstaanjagende cijfers worden nauwelijks benoemd. Een volwaardig overheidsonderzoek is onmiddelijk nodig."
In het VK overlijden er momenteel 14,4% meer mensen dan normaal (het 5-jaar gemiddelde). Een deel van die extra doden worden op het conto geschreven van Covid. Maar de overgrote meerderheid niet. Het gaat in de laatste week bijvoorbeeld om 469 Covid-doden versus 881 niet-Covid-doden. Let wel, dat zijn dus extra sterfgevallen.

Oversterfte in Nederland

En nu komt het: in Nederland hebben we langere tijd ook al te maken met extra sterfgevallen die niet door Covid komen. Aan het einde van vorig jaar werd in de Tweede Kamer dan ook opgeroepen - onder meer door Pieter Omtzigt - om daar onderzoek naar te doen. Want toen was de oversterfte bij ons ook 1.000 gevallen per week. 
Denk daar eens goed over na: in het VK hebben ze 1.000 per week, maar wij hadden dat ook. Dit terwijl onze bevolking significant kleiner is. Relatief gezien is de situatie bij ons dus nóg ernstiger.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Gideon van Meijeren heeft hier óók zo zijn gedachten over. Maar hij meldde eerder deze maand dat het RIVM bijvoorbeeld geen inzage wil geven in de vaccinatiestatus van extra overlijdens. Dat vond hij toen, zei hij, vreemd, zeker omdat het RIVM op dat moment ook liet weten dat de enorme oversterfte - die dus niet door Covid komt - "nog niet verklaard" kon worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten