img 0672

Burgemeester Jan van Zanen (VVD) bereidt zich voor op mogelijke verkeers- en protestchaos op 11 maart in Den Haag

Binnenlandmrt 06 2023, 16:00
Op zaterdag 11 maart dreigt Den Haag volledig vast te lopen door protesten van verschillende groepen. Extinction Rebellion zal een belangrijke verkeersader blokkeren, terwijl Farmers Defence Force (FDF) duizenden demonstranten en tractoren naar de Hofstad wil brengen. Ook zal op dezelfde dag de grootste loopfestijn van Den Haag, City-Pier-City Loop, plaatsvinden.
De burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, stelt in de Telegraaf dat de stad is voorbereid op alle mogelijke scenario's. Hij sluit niet uit dat materieel van Defensie zal worden ingezet en heeft extra politiecapaciteit gevraagd van korpsen uit het hele land. "Dit kunnen we niet alleen aan. Ook om de demonstraties veilig te laten verlopen. Ik ga alleen geen uitspraken doen over hoeveel agenten op de been zijn", aldus Van Zanen.
Hoewel de burgemeester aangeeft dat hij radicaal neutraal moet zijn en een demonstratie niet kan verbieden, vindt hij wel dat demonstranten hun mening niet op gevaarlijke plekken moeten uiten. "Je kunt altijd je mening uiten, maar dat doe je natuurlijk niet op de toegangsader van Den Haag waar je nog zeventig kilometer per uur mag rijden. Levensgevaarlijk en het is al vijf keer gebeurd", aldus Van Zanen.
De burgemeester maakt zich ook zorgen over de manier waarop Extinction Rebellion demonstranten traint om het de politie zo moeilijk mogelijk te maken. "Om je bijvoorbeeld zo zwaar mogelijk te maken. Ze nemen hun identiteitskaart niet mee, plakken zich vast. Dat geeft een enorme druk op politieagenten", vertelt Van Zanen.
Hoe er precies zal worden ingegrepen tijdens de demonstraties, wil de burgemeester niet onthullen. Maar hij benadrukt dat de driehoek (burgemeester, politie en justitie) er bovenop zit en dat er voldoende maatregelen zijn getroffen om snel in te grijpen als een demonstrant zich vastlijmt.
Daarnaast wil de burgemeester voorkomen dat de kosten voor het schoonmaken van de wanden van de Utrechtsebaan, waar leuzen zijn geklad, voor rekening komen van de belastingbetaler. "Die kosten worden verhaald waar dat kan en moeten niet voor de rekening van de belastingbetaler komen", aldus Van Zanen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Het belooft dus een drukke dag te worden in Den Haag, waarbij de burgemeester en zijn team klaarstaan om alles in goede banen te leiden en de veiligheid van alle betrokkenen te waarborgen. Hopelijk wordt de demonstratie van FDF een groot succes omdat de mensen in grote getallen naar het Zuiderpark komen. De demonstratie begint om 12:00 en duurt tot 16:00 uur. Van Zanen elke vorm van blokkade door de ecocommunisten van Extinction Rebellion de kop in drukken. Dit zijn geen normale demonstranten meer maar terroristen die onder het mom van klimaathysterie de democratie omver willen werpen.  
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten