shutterstock 515326441

COA: Toename van agressie en geweld in AZC's

Binnenlandmrt 22 2023, 16:00
AZC's hebben te maken met een toename van agressie en geweld onder bewoners, zo blijkt uit vertrouwelijke cijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Het aantal incidenten is flink gestegen met de toename van het aantal asielzoekers in ons land.
Medewerkers van het asielzoekerscentrum in Ter Apel praten nu zelfs in verkleinwoorden over zware geweldsincidenten. "We schrikken er niet meer van als bij een ruzie iemand een mes trekt en de ander verwondt", aldus een justitiemedewerker tegen de Telegraaf. De agressie neemt toe, in omvang en intensiteit.
In de eerste elf weken van dit jaar werden op alle locaties van het COA in totaal 2.392 gevallen van agressie of geweld geregistreerd. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 1.279. Het aantal keren dat asielzoekers zichzelf sneden of anderszins letsel toebrachten is ook toegenomen, evenals het aantal medische noodgevallen en dreigingen met zelfmoord. In de eerste elf weken van 2023 waren er 154 geregistreerde gevallen van ’zelfdestructie’ (zelfverwonding red.), tegenover 88 in de eerste weken het jaar ervoor. Het aantal medische noodgevallen is tijdens deze periodes toegenomen van 315 naar 455. Dreiging met zelfmoord steeg van 203 naar 369 keer.
Dienst Vervoer en Ondersteuning (DVO) medewerkers worden erbij gehaald als incidenten uit de hand lopen. Zij mogen in tegenstelling tot private beveiligers wapens dragen en geweld gebruiken. "Al zit je daar natuurlijk niet op te wachten. Afgelopen week waren er in Ter Apel 'meerdere steekpartijen', waarbij slachtoffers 'heftig bloedend' neergingen", aldus een DVO-medewerker.
Algerijnen lijken oververtegenwoordigd bij geweld, aldus de medewerker. "Zij spannen de kroon." Zo werd maandagavond in een asielzoekerscentrum in Maastricht een Algerijnse man aangehouden nadat hij een medebewoner had gestoken met een schaar in het gezicht.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden
Als je deze toenemende vloedgolf aan geweld ziet dan is het toch achterlijk dat er nog steeds gemeentebesturen zijn zoals in Enschede en Sliedrecht zijn die vrijwillig hun handje omhoog steken om een AZC binnen hun gemeentegrens te vestigen. In Enschede moet een AZC komen voor 550 man en in Sliedrecht voor 250 man. Terwijl de spreidingswet onder leiding van BBB in de Eerste Kamer waarschijnlijk wordt afgeschoten. Dan ben je als gemeentebestuur echt compleet gestoord om zo met de veiligheid van je inwoners te spelen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten