shutterstock 1290638482

Eet minder vlees en meer bonen! Betutteling van de Gezondheidsraad

Binnenlanddec 13 2023, 12:00
In een nieuwsbericht van RTL Nieuws van wat je gerust kunt beschouwen als een moderne vorm van betutteling, heeft de Gezondheidsraad weer een briljant advies voor ons allemaal: eet minder biefstuk en meer bonen. Dit nieuwe 'voedingsadvies' beweert het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker te verminderen. Maar is dit werkelijk een advies om ons gezonder te maken, of slechts de nieuwste poging om onze levensstijl te controleren?
Laten we even realistisch zijn: de oproep tot het eten van meer plantaardige eiwitten en minder dierlijke producten is niets meer dan een verkapte manier om de groene agenda te promoten. De Gezondheidsraad, in hun ivoren toren, lijkt te denken dat het vervangen van een goed stuk vlees door linzen en kikkererwten ons zal redden. Alsof een lekker stukje vlees ineens de vijand van het volk is geworden.
Voedingswetenschapper Jaap Seidell van de VU Amsterdam doet er nog een schepje bovenop door te stellen dat kleine veranderingen in ons dieet onopgemerkt zullen blijven. Maar laten we eerlijk zijn, wie wil er nu een wereld waar onze geliefde gehaktballetjes stiekem worden vervangen door plantaardige alternatieven? Dit klinkt niet alleen betuttelend, maar ook behoorlijk misleidend.
De waarheid is dat dierlijke eiwitten essentiële aminozuren bevatten die ons lichaam nodig heeft. Het idee dat we deze kunnen vervangen door een mix van bonen, granen en noten is niet alleen naïef, maar ook potentieel riskant, vooral voor kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen en mensen met een lage eiwit- en energie-inname.
In plaats van ons te vertellen wat we moeten eten, zou de Gezondheidsraad er beter aan doen zich te concentreren op realistische en praktische adviezen die rekening houden met de diversiteit van voedingsgewoonten en culturele voorkeuren. De Nederlandse burger is prima in staat om zelf te beslissen wat hij of zij eet, zonder bemoeienis van bovenaf.
Kortom, dit laatste advies van de Gezondheidsraad is een perfect voorbeeld van hoe ver sommige instanties zullen gaan in hun pogingen om onze keuzevrijheid te beperken, verpakt in de mantel van 'gezondheidsadvies'. Laten we hopen dat het Nederlandse volk wijs genoeg is om te zien wat hier werkelijk speelt. Wij trappen er in ieder geval hier niet in.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten