6538960047 be64020844 c

Energietransitie en stijgende koperprijs werken koperdiefstal bij zonneparken in de hand

Binnenlandjun 07 2023, 20:00
Het aantal koperdiefstallen bij parken met zonnepanelen is het afgelopen jaar aanzienlijk gestegen, volgens een rapport van branchevereniging Holland Solar. De diefstallen worden toegeschreven aan de hoge koperprijs, die op zijn beurt verband houdt met de groeiende energietransitie en de toenemende vraag naar koperkabels.
Woordvoerders van Holland Solar en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) bevestigen via het ANP dat de stijgende koperprijs een sterke motivator is voor dieven om koperkabels te stelen. "Zodra koper waardevol wordt, wordt het een doelwit voor diefstal", merkt een woordvoerder van Holland Solar op.
Recente incidenten hebben de ernst van het probleem onderstreept. In Deurne werden onlangs honderd kilometer kabel gestolen, terwijl in Friesland tonnen aan schade werd veroorzaakt door koperdiefstal. Om deze diefstallen te ontmoedigen, zijn er veiligheidsmaatregelen genomen, zoals het verplicht stellen van identificatie voor koperaanbieders en het instellen van een meldpunt door de Metaal Recycling Federatie.
Wat er precies met het gestolen koper gebeurt, blijft echter vaak onduidelijk. De gestolen koperkabel wordt meestal verknipt en gestript, waarna het bij verschillende bedrijven, ook over de grens, wordt aangeboden. Deze werkwijze bemoeilijkt de opsporing en identificatie van het gestolen koper.
Om deze uitdagingen aan te pakken, is het misschien het overwegen waard om alle zonneparken in Nederland te sluiten en in plaats daarvan de zonnepanelen te installeren op de daken waar ze eigenlijk thuishoren. Door deze verschuiving zouden we de koperdieven ontmoedigen, aangezien ze elders hun buit zouden moeten zoeken. Bovendien zou dit het voordeel hebben dat er extra ruimte vrijkomt voor bouwdoeleinden, wat van groot belang is gezien het aanhoudende woningtekort dat we ervaren.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten