sigaretten

Joh! Sigaretten zijn zo knetterduur dat zwarte markt razendsnel groeit

Binnenlandfeb 22 , 13:00
In een tijd waarin de overheid met haar betuttelende vinger wijst en de prijzen van tabak de stratosfeer in schieten, is het geen wonder dat de vindingrijke Nederlander alternatieve wegen bewandelt. "Pakje peuken in de winkel kost 13 euro, via Telegram 3,50 euro": zo luidt de ontnuchterende realiteit van vandaag. De handel in illegale sigaretten explodeert en toont het klip en klaar aan: als de overheid te ver gaat, vindt de burger altijd een weg om terug te slaan.
Alphen aan den Rijn, Schiedam, Nijmegen: het zijn niet langer slechts plaatsnamen, maar brandhaarden van verzet tegen de verstikkende belastingdruk op tabak. Via Telegram, Snapchat, of vanuit de kofferbak, de illegale tabakshandel floreert. Dit is de markt die reageert op de overheidsgreed die onze vrijheden aan banden legt. De prijzen voor een slof op deze digitale zwarte markten spreken boekdelen – 35 euro voor een slof, ofwel 3,50 euro per pakje. Een prijs die de burger teruggeeft wat de staat heeft afgenomen: keuzevrijheid.
Marco van der Horst, eigenaar van de oudste tabaksspeciaalzaak van Nederland, slaat de spijker op zijn kop in het ED: "Het is een illusie om te denken dat mensen geen alternatief zoeken als de prijzen zo hoog zijn." Zijn woorden echoën de sentimenten van vele Nederlanders die de absurditeit inzien van de situatie. Sigarettenboeren zien hun klantenbestand verdampen, omdat de overheid, in haar oneindige wijsheid, heeft besloten dat exorbitante belastingen op tabak de weg vooruit zijn.
Laten we niet naïef zijn. De explosie van de illegale tabakshandel is een direct gevolg van falend overheidsbeleid. Het is een teken van een bevolking die genoeg heeft van de continue bemoeienis en de financiële lasten die op hun schouders worden gelegd. De vraag naar alternatieven zal alleen maar toenemen, naarmate de prijzen blijven stijgen en de overheid haar greep verstrakt.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS lopen we niet weg voor dit soort controversiële onderwerpen. Andere media wél. Daarom is het van het grootste belang dat wij dit werk blijven doen. Elke dag weer. Vind jij dat ook? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons dit soort onderwerpen wél te behandelen!
De ironie is dat terwijl de overheid poogt de volksgezondheid te beschermen, ze in werkelijkheid een ondergrondse economie aanwakkert, waar geen regels of controles zijn. Een economie die floreert op de fundamenten van overheidsfalen. Dus ja, een pakje peuken kost in de winkel 13 euro, maar de ware prijs is veel hoger: het is de prijs van vrijheidsinperking en overheidsbemoeienis. En dat, beste lezers, is een prijs die wij als samenleving niet zouden moeten willen betalen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten