medications g716e061ee 1920

Groot medicijntekort aanstaande vanwege sluiting Nederlandse medicijnfabriek, situatie volgens NVZA “ontzettend zorgelijk”

Binnenlandjan 15 2023, 17:00
De sluiting van de Nederlandse medicijnfabriek InnoGenerics is volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis Apothekers (NVZA) “ontzettend zorgelijk”. Er is al jaren een tekort aan medicijnen en vanwege de sluiting van InnoGenerics worden er nog meer leveringsproblemen verwacht.
Bestuurslid van de NVZA, Jan Dietert Burgma geeft aan dat over een tijd “de gevolgen waarschijnlijk voelbaar worden” en dat er patiënten zonder medicijnen komen te zitten. De Nederlandse medicijnfabriek produceert zo’n 600 miljoen medicijnen speciaal voor de Nederlandse gebruiker. Het gaat onder andere om medicatie tegen diabetes, antidepressiva, bloedverdunners en pijnstillers.
De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat aan RTL Nieuws weten dat er niet direct een eenvoudige oplossing is. De medicijnfabriek werd vorig jaar december failliet verklaard. Ondanks dat de overheid te hulp schoot is er nog geen oplossing gevonden, alle mogelijk geïnteresseerden partijen zijn afgehaakt. Volgens de minister zijn de zorgen terecht maar kan hij diezelfde zorgen niet wegnemen. "Ik denk dat de zorgen wat dat betreft absoluut terecht zijn en ook vragen om actie." Aldus de minister.
Volgens Kuipers is het niet alleen een probleem van de producent maar ook de verzekeraars, de groothandels en “uiteraard ook de overheid”. De minister voegt daar aan toe dat de tekorten niet alleen een Nederlands probleem zijn. Europa maar ook op andere plekken in de wereld is er een tekort en vraagt volgens kuipers om een “gezamenlijke actie.”
We zijn als Nederland en Europa enorm afhankelijk van landen zoals China en India wat betreft onze geneesmiddelen. Volgens Jan Dietert Burgma is het een uiterst zorgelijke situatie. "De aanvoerroute vanuit Azië is kwetsbaar en Nederland is vanwege de zeer lage prijzen geen aantrekkelijke afzetmarkt." Aldus het bestuurslid van de NVZA.
Het medicijntekort gaat volgens Jan Dietert Burgma voor veel problemen zorgen bij patiënten. "Als je geen epilepsie-middel krijgt, wordt de kans dat je aanvallen krijgt significant groter. Met alle gevolgen van dien.”
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten