Helft ambachtelijke bakkers dreigt failliet te gaan

Helft ambachtelijke bakkers dreigt failliet te gaan

Sven op 1 is een van de weinig goede kwalitatieve radioprogramma's op NPO Radio 1. Vandaag was er een alarmerende uitzending over het feit dat de helft van de ambachtelijke bakkers dreigt failliet te gaan. Dit komt door de inflatie en de hoge energieprijzen. De branche wordt hard geraakt door de torenhoge energieprijzen en voert vanaf morgen tot en met Prinsjesdag actie voor zijn bestaansrecht.

Bakkers branchvoorman Arend Kisteman heeft vanochtend de noodklok geluid. Rond de 40 tot 60 procent van alle bakkers kan op 1 januari de energierekening niet meer betalen. Dat betekent dat meer dan 1500 bakkers zullen verdwijnen. De ambachtelijke bakker zal dan uit het straatbeeld verdwijnen.

Den Haag heeft zonder overleg met MKB Nederland besloten om het miniumloon te verhogen. Medewerkers met minimumloon moeten vanaf januari 10% extra betaald krijgen. Dit is niet uitvoerbaar voor veel bakkers, die al dreigen om te vallen door de energiekosten. "We willen best verhogen, maar dit kunnen we niet leien'', aldus Arend Kisteman.

"Er moet nu compensatie komen voor de hoge energieprijzen. Tot volgend jaar wachten met compensatie is gewoon te laat. In coronatijd lukte het om ons snel tegemoet te komen, dus ik hoop dat dat nu ook weer lukt," zegt bakker Arend Kisteman. Als er niks gebeurd betekent dit het einde voor veel bakkers. Dit allemaal om het duurzaamheidsfeest van het partijkartel te laten plaatsvinden.

"Ik hoorde een bakker in Groningen zeggen: draai de gaskraan maar weer open", zegt bakker en branchevoorman Arend Kisteman. Volgens hem zijn er meerdere bakkers die hier zo in staan. Veel van hen dreigen door de energiekosten failliet te gaan. Het is een grof schandaal dat de overheid het MKB laat bloeden door haar eigen falen.

(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Vanaf morgen voeren ambachtelijke bakkers actie in de hoop dat de energiekosten lager worden. Branchevoorman Kisteman sprak eerder met minister Rob Jetten van Klimaat en Energie. "Daar leefde het idee dat we minder energie moesten gebruiken", zegt hij. Maar je kunt een brood niet op 120 graden bakken. In de wereld van een wereldvreemde D66'er gaan we brood straks importeren uit het buitenland. De hele maakindustrie wordt hier de nek omgedraaid met deze energieprijzen. Trump en Baudet krijgen weer gelijk!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties