shutterstock 143252221

Henk Van Essens oproep om illegale vuurwerkhandelaren te behandelen als wapenhandelaren: onzinnig en kwalijk

Binnenlandjan 05 2023, 17:30
Illegaal vuurwerk moet behandeld worden als wapens, en handelaren in deze producten moeten gezien worden als vuurwapenhandelaren. Dat zegt de totaal doorgedraaide korpschef Henk van Essen.
Het nieuws dat Korpschef Henk van Essen wil dat handelaren in illegaal vuurwerk voortaan behandeld gaan worden als wapenhandelaren, is schokkend en onaanvaardbaar. Volgens Van Essen bij het radioprogramma Sven op 1, is de politie tijdens Oud en Nieuw "wederom geconfronteerd met heel zwaar vuurwerk. Dat is eigenlijk geen vuurwerk, het zijn explosieven."
Hij vervolgde: "Het wordt hoogtijd dat wij illegale vuurwerkhandelaren niet als vuurwerkhandelaren typeren. Het zijn wat mij betreft wapenhandelaren. Ze horen op die manier aangepakt en afgestraft te worden."
Het is duidelijk dat Van Essen zich laat leiden door emoties en niet door feiten. Het doel van een wapen is inderdaad om iemand te verwonden (of te doden), terwijl het doel van vuurwerk - ook van illegaal vuurwerk - niet is om iemand te verwonden. Het is absoluut onzinnig om vuurwerk als wapens te zien.
Maar het is ook kwalijk dat Van Essen deze uitspraak doet, omdat het duidelijk deel uitmaakt van de grotere oorlog van de elites tegen vuurwerk en oerhollandse tradities in het algemeen. Het lijkt erop dat deze elites alles willen verbieden wat ze als "oude" of "traditionele" beschouwen, in plaats van het te respecteren en te waarderen.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Het is natuurlijk kwalijk dat sommige mensen illegaal vuurwerk verkopen, en het is ook begrijpelijk dat sommige mensen geïrriteerd raken door extreem luid en knetter-vervelend vuurwerk. Maar dat betekent nog niet dat we de verkoop van illegaal vuurwerk moeten aanpakken als wapenhandel. Laten we ons concentreren op het aanpakken van de problemen die illegale vuurwerkverkoop met zich meebrengt, in plaats van het te zien als iets dat op gelijke voet staat met wapenhandel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten