shutterstock 2207402665

Hoofdofficier van justitie onder vuur: Verantwoordelijkheid beveiliging Nabil B's familie overgedragen

Binnenlandmrt 13 2023, 8:00
Hoofdofficier van justitie in Midden-Nederland Rutger Jeuken heeft de verantwoordelijkheid voor de beveiliging van Nabil B's familie overgedragen aan een andere persoon. Dit komt nadat een brief van de familie van de kroongetuige in het grote Marengo-proces de ontevredenheid over Jeuken uitte. Dit werd gemeld door zowel het Parool als de Volkskrant.
In een brief aan Jeuken, die op 6 maart door een familielid van Nabil B werd verstuurd, stond: "Mijn familie is niet veilig en voelt zich niet veilig onder de regie van de huidige hoofdofficier van justitie in Midden-Nederland." De brief vervolgde met: "U draagt verantwoordelijkheid voor alle misstanden, incidenten en falende beveiliging van de afgelopen jaren. Het kan niet zo zijn dat u, om in de woorden van uw baas Gerrit van der Burg te spreken, stoïcijns doorgaat met wat u al deed."
In een antwoord op de brief van de familie bevestigde Jeuken dat hij de verantwoordelijkheid voor de beveiliging van de familie heeft overgedragen aan een andere persoon. Hij betreurde het ten zeerste dat de familie zich niet veilig voelde en benadrukte dat hun veiligheid de hoogste prioriteit had.
De familie van Nabil B is niet alleen bang voor de dreiging vanuit het netwerk rond Ridouan Taghi, maar ook voor Jeuken als verantwoordelijke van het OM voor hun veiligheid. Het is niet de eerste keer dat de beveiliging van Nabil B en zijn familie ter discussie staat. In maart 2019 werd Nabil B's broer Reduan vermoord in zijn bedrijf in Amsterdam-Noord, slechts enkele dagen nadat bekend was geworden dat Nabil B kroongetuige zou worden in het Marengo-proces.
Het Marengo-proces is een van de grootste strafzaken in Nederland. Ridouan Taghi wordt ervan verdacht opdrachtgever te zijn van een reeks liquidaties en pogingen daartoe. Nabil B was een vertrouweling van Taghi, maar besloot te getuigen tegen hem en zijn handlangers. Door zijn verklaringen zijn meerdere verdachten aangehouden en veroordeeld.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
De beveiliging van kroongetuigen en hun familie is van cruciaal belang voor het succes van Marengo-proces en andere grote strafzaken. Het is dan ook van groot belang dat de beveiliging adequaat is en dat de betrokken personen zich veilig voelen. De overdracht van de verantwoordelijkheid voor de beveiliging van Nabil B's familie is een belangrijke stap om dit te waarborgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten