shutterstock 1507744742

Kassa! Kosten Koningshuis stijgen in recordtempo sinds aantreden Willem-Alexander

Binnenlandsep 20 2023, 18:00
Terwijl de gemiddelde Nederlander zich voorbereidt op economische uitdagingen in het komende jaar, blijven de uitgaven op Paleis Soestdijk gestaag toenemen. De kosten voor het Koninklijk Huis zijn sinds het aantreden van Koning Willem-Alexander in 2013 nog nooit zo snel gestegen, zoals blijkt uit een grondige analyse van de begrotingen van de afgelopen tien jaar. Voor het komende jaar is er bijna 55,9 miljoen euro gereserveerd voor het Koninklijk Huis, wat een stijging van ruim 11 procent betekent ten opzichte van het huidige jaar.
De voornaamste oorzaak van de begrotingsgroei zijn de zogenaamde "functionele kosten" van de koning, die volgend jaar met 4,5 miljoen euro zullen toenemen. Deze stijging wordt deels toegeschreven aan de sterk gestegen uitgaven op het gebied van ICT en informatiebeveiliging, wat heeft geleid tot een structurele verhoging van 2,5 miljoen euro in het budget van de Dienst van het Koninklijk Huis.
Het totale bedrag van 36,7 miljoen euro is bestemd voor kosten die direct verband houden met de uitoefening van het koningschap, zoals bijvoorbeeld personeelskosten. Momenteel telt de Dienst Koninklijk Huis 245 fulltime equivalenten (fte), en de omvang van de hofhouding zal in de komende jaren iets kleiner worden dan in voorgaande jaren.
De toenemende kosten voor het Koninklijk Huis hebben geleid tot kritiek en vragen over de verdeling van middelen en prioriteiten in het land. Terwijl het koninklijk budget groeit, ondervinden veel Nederlanders economische uitdagingen en bezuinigingen. Deze situatie roept vragen op over de rechtvaardigheid van de financiële verhoudingen.
Er wordt ook getwijfeld of het niet tijd wordt voor de Koning om een grotere bijdrage te leveren aan zijn eigen uitgaven. De hoge kosten lijken moeilijk te rechtvaardigen, vooral gezien de internationale optredens van de Koning, die tot nu toe weinig tastbare voordelen lijken op te leveren. Koning Willem-Alexander heeft soms moeite met publieke optredens, wat de vraag doet rijzen of zijn aanwezigheid het prijskaartje rechtvaardigt.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten