shutterstock 2171480915

Knettergekke beemoeials eisen een vleestaks met als excuus: 'Het kan zorgkosten besparen'

Binnenlandapr 11 2023, 9:00
De aanval op vlees wordt nu echt ingezet. Alle media komen vandaag namelijk met een verhaal dat de organisatie TAPP Coalitie voor een vleestaks pleit, en dat doet op basis van nieuw onderzoek van Wageningen Universiteit. De reden die gegeven wordt? Overconsumptie van vlees zou 1,1 miljard euro aan extra zorgkosten opleveren per jaar.
Volgens de studie - de eerste ooit gehouden in ons land - zorgt te veel eten van vlees voor jaarlijks 253.000 patiënten met diabetes, ruim 100.000 gevallen van darmkanker, en ook nog eens voor 20.000 patiënten met hart- en vaatziekten.
"De zorgkosten van ruim een miljard euro worden nu gedragen door ons gezamenlijk via steeds hogere zorgpremies," aldus de baas van TAPP.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Nu is het opvallende dat TAPP Coalitie een samenwerkingsverband is van meerdere organisaties die zich al langer inspannen om vlees eten te beëindigen. Of, zoals ze het zelf verwoorden: "Te verduurzamen."
Volgens deze organisaties eten Nederlanders veel te veel rood vlees. Je zou maximaal 6 kilo per jaar moeten opeten, maar de gemiddelde Nederlander eet 30 kilo.
Dus hoe dat probleem op te lossen? Oh, heel simpel. TAPP wil een vleestaks: een extra belasting op vlees. Die extra belasting zou in eerste instantie maar liefst 4,30 euro per kilo moeten bedragen. Eigenlijk zou dat 7,50 euro moeten zijn volgens de activisten, vanwege de zorgkosten, maar dat vinden zelfs zij een beetje te gek. Voorlopig. Want ja, zoals iedereen weet begint het met een lager bedrag maar worden dit soort belastingen daarna natuurlijk altijd verhoogd.
En dat op het moment dat heel veel Nederlanders al in de penarie zitten door de gestegen prijzen overal. Let wel, uit veel ervaringen blijkt dat mensen helemaal niet per sé minder vlees gaan eten door stijgende prijzen... ze betalen er alleen meer voor. 
Dit is zo typerend voor de anti-vlees industrie. Eerst het idee dat zij voor andere mensen mogen bepalen wat ze zouden moeten eten en dan vervolgens dat de aanpak er altijd op gericht is om het leven nog duurder te maken.
Knetter.
Weet je wat een idee is? Dat je het leven goedkoper maakt voor mensen. Dus dat je, in plaats van vlees duurder maakt, de prijzen van whole foods lager maakt door de btw op te heffen.
Maar ja. Dat wil Vadertje Staat natuurlijk niet. Want een lagere btw betekent minder geld voor De Staat.
Hoewel De Staat roept dat het om de 'gezondheid' van mensen gaat is dat natuurlijk je reinste onzin. Eerst moesten we van het vlees af vanwege de dieren, daarna van het klimaat (dat verhaal gaat nog steeds door), en nu vanwege de gezondheid.
Let wel, mensen mogen hier prima zelf voor kiezen. Ik at veel te veel vlees dan gezond was en ben daarmee opgehouden. Maar het is aan mensen zelf om daarvoor te kiezen, niet aan die gekkies die hun wil opleggen aan andere mensen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten