metro amsterdam m5 kraaiennest 2

Massa-arrestatie van AZ-supporters wegens antisemitische liederen in de Amsterdamse metro: "tijdperk van straffeloos antisemitisme voorbij"

Binnenlandmei 07 2023, 18:00
Op donderdagavond 6 mei 2023 werd de metro stilgezet bij metrostation Strandvliet, vlakbij de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. Dit gebeurde naar aanleiding van het zingen van antisemitische liederen door supporters van voetbalclub AZ, die op weg waren naar de wedstrijd tegen Ajax. De politie had de supporters al meerdere keren gewaarschuwd om te stoppen met zingen, maar deze waarschuwingen werden genegeerd. Als gevolg hiervan werden 154 supporters aangehouden voor groepsbelediging en overgebracht naar een cellencomplex.
De arrestatie van deze grote groep supporters is volgens Eddo Verdoner, de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding, een belangrijk signaal dat "het tijdperk van straffeloos antisemitisme voorbij is". Hij benadrukt ook dat dergelijke uitspraken niet beperkt blijven tot de voetbalcontext en dat ze een gevoel van onveiligheid veroorzaken bij mensen die Joods zijn.
Criminoloog Henk Ferwerda noemt de massa-arrestatie bijzonder en legt uit dat het vaak moeilijk is om bewijs te leveren van antisemitische uitspraken, wat het aanpakken van spreekkoren in stadions bemoeilijkt. Toch waren er in dit geval omstandigheden die het mogelijk maakten om in te grijpen, zoals de aanwezigheid van voldoende politiepersoneel in de metro en het gemak van het oppakken van mensen in een afgesloten ruimte.
Elf van de 154 aangehouden supporters brachten de nacht door in de cel vanwege verdenking van betrokkenheid bij het vernielen van een bus en geweld tegen agenten. Twee agenten zijn mishandeld en beledigd tijdens het incident.
De massa-arrestatie kan dienen als signaal waarbij de gevolgen van antisemitische uitspraken bijdragen aan een verandering in de houding van mensen. Naast smakeloze teksten van bepaalde “supporters” is er de laatste tijd ook veel te doen rondom het feit dat diezelfde groep supporters onder andere bier het veld op gooien waardoor door een verandering in het beleid van de KNVB de kans bestaat dat de wedstrijd stilgelegd wordt, of zelfs definitief gestaakt.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten