WhatsApp Image 2022 07 04 at 12422 PM 4

OM seponeert zaak 'geweld gebruikende' vissers Urk vanwege keihard gebrek aan bewijs

Binnenlandokt 10 2022, 19:30
Er is geen enkel bewijs dat protesterende vissers geweld zouden hebben gebruikt tegenover de politie bij de zogenaamde 'boerenblokkades' op Urk. Tot die conclusie is het Openbaar Ministerie gekomen na uitvoerig onderzoek naar dertien mannen die zich tijdens protestacties bij de Ketelbrug in juni volgens de politie gewelddadig zouden hebben gedragen.

De mannen werden verdacht van het gebruik van geweld tegen de politie tijdens een poging om met een boot de de Ketelbrug in Flevoland te blokkeren. Het OM denkt daar nu anders over en seponeerde zaak resoluut. Er blijkt gewoon niks-niets-nada aan bewijs te zijn tegenover de Urker vissers.

Politie greep hard in tegen, volgens OM, vreedzame betogers

De politie probeerde de protestactie te verhinderen en stapte aan boord van de kotters van de Urkers om deze in beslag te nemen. Dat leidde uiteraard tot protest, maar de geweldsuitbarsting waar de politie van sprak blijkt -vanwege gebrek aan bewijs- waarschijnlijk allerminst te hebben plaatsgevonden, dat is kortom de conclusie van het OM.  In totaal arresteerde de politie veertien opvarenden, waarvan er tien protesteerders twee dagen werden vastgezet. 

Het is een hard gelach dat er waarschijnlijk helemaal geen sprake van geweld door de boerenblokkades op Urk blijkt te hebben plaatsgevonden. In ieder geval zijn daar blijkbaar, in tijden dat alles op foto, film en sociale media wordt vastgelegd, geen bewijzen voor waardoor het OM uiteindelijk heeft besloten om de zaak te seponeren.

Coming-up: Brussel wil vissen op paling definitief verbieden

Eind goed al goed, daar op Urk. Voorlopig dan, want vandaag konden we ook al in scheepvaartkrant Schuttevaer lezen dat ze in Brussel alweer broeden op een plannetje om het de vissers (en boeren) nóg moeilijker te maken: "Een totaalverbod op de palingvisserij komt dichterbij nu er nog steeds geen tekenen van herstel zijn van de Europese palingstand. Dat zegt Eurocommissaris Verginijus Sinkevičius van Visserij. Een nationaal herstelplan alleen is volgens hem niet genoeg." Het zou dus goed mogelijk zijn dat de Urkers binnenkort weer uiterst vreedzaam afmeren aan de Ketelbrug.

Rutte liep in 2019 weg voor DDS-verslaggever Kenneth Steffers met een vraag over het verbod op pulsvisserij: "Vraag maar aan Carola Schouten", antwoordde Rutte op een wuivende toon.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten