rutte debat over en voorbij

Overheid gaat langzaam ten onder aan eigen 'flexibele schil': personeelstekorten bij UWV, fiscus en IND

Binnenlandaug 09 2022, 16:00
Uitvoeringsorganisaties zoals de Belastingdienst, het UWV en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) hebben moeite om nieuwe arbeidskrachten aan te trekken. Dat is slecht nieuws, want in plaats van met betere arbeidsvoorwaarden te komen kiezen zij voor het aanpassen van hun processen.
In de jaren voor de coronacrisis hield zo'n beetje ieder bedrijf van enig formaat een zogeheten 'flexibele schil' aan. De schrik van de economische crisis van 2008 zat er nog goed in, dus durfden bedrijven niet zo snel een vast contract aan te bieden. Het was voordeliger om steeds nieuwe mensen aan te nemen en de mensen met een tijdelijk contract af te stoten, vooral als het wéér mis zou gaan met de economie.
De overheid is daarop geen uitzondering. En met de 'liberale' VVD aan het roer leek het idee van een kleine overheid te passen bij de strategie van de flexibele schil. Maar in plaats van de specialisten te behouden en de snel vervangbare werknemers af te stoten (of met tijdelijke contracten aan het lijntje te houden) knikkerde de overheid de uitvoerders én de specialisten eruit. Met gouden handdruk natuurlijk!
Dat maakt dat de meeste uitvoeringsinstanties van de overheid nu dure specialisten moeten inhuren (via de NOS). Dat gaat natuurlijk volledig in tegen het idee van een kleine overheid, want delen van de overheid zijn dan weliswaar kleiner geworden, maar ook drie keer zo duur.
Inmiddels piept en kraakt het bij de uitvoeringsinstanties van de overheid, omdat veel uitvoerders wegblijven en specialisten weinig zin hebben om in vaste dienst te komen bij een instantie die nog nauwelijks functioneert. Maar in plaats van dat de overheid dit op orde probeert te krijgen door wél mensen vast aan te nemen en te zorgen dat de uitvoeringsinstantie ook slagkracht heeft, kiezen ze voor een andere route.
Men gaat processen aanpassen, digitaliseren en prioriteiten van processen aanpassen. In de praktijk komt dat erop neer dat de overheid nog minder goed bereikbaar wordt voor 'minder urgente' vragen en problemen, en is het nog maar de vraag of de urgente kwesties wél snel opgelost kunnen worden. Aanvragen bij het UWV gaan vertraging oplopen, de NVWA gaat liever controleren met drones, cameratoezicht en kunstmatige intelligentie. De DJI past gewoon de dagprogramma's van gedetineerden aan. En de IND gaat gewoon meer asielaanvragen goedkeuren.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Het kabinet roept de ene na de andere crisis uit, dus is het een kwestie van tijd voor de overheid zelf met een 'uitvoeringscrisis' zit. Nederland brokkelt steeds sneller af.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten