Politie waarschuwt voor explosieve groei van eergeweld in Nederland, Syrische migranten zijn vaak schuldig

Politie waarschuwt voor explosieve groei van eergeweld in Nederland, Syrische migranten zijn vaak schuldig

Er is een explosieve groei van eergeweld geconstateerd door de Politie. Vorig jaar was bij een vijfde deel van de gevallen iemand met een Syrische achtergrond betrokken. Zo meldt de Gelderlander.

Volgens de krant is de groei al sinds 2021 goed zichtbaar. Zo waren er in 2021 zo’n 628 zaken bekend terwijl in 2018 dat er maar 529 waren, waarbij vooral mensen met een Marokkaanse of Turkse afkomst betrokken zouden zijn geweest bij incidenten rondom eerwraak. Door de grote toestroom van migranten en vluchtelingen uit met name Syrië ziet de politie de laatste jaren een grote groei binnen die doelgroep.

Als we spreken over eergeweld moeten we denken aan bijvoorbeeld bedreigingen, stalking of mishandeling maar ook huwelijksdwang en zelfs ontvoering en moord. De eer van de familie komt ter discussie te staan wanneer een vrouw in die cultuur wordt verdacht van ‘onkuis gedrag’. Bijvoorbeeld wanneer vrouwen zich verzetten tegen een gedwongen partnerkeuze of door het hebben van een buitenechtelijke relatie. Deze vorm van geweld komt helaas veel voor in Nederland, volgens politiecommissaris Willem Timmer is het “dagelijkse kost”. Aldus Timmer in een reactie aan de Gelderlander. “In een rustige maand krijgen we zeker vijftig zaken binnen.”

Vorig jaar werd in Arnhem nog een Syrische vrouw om het leven gebracht door haar echtgenoot. Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat er sprake is geweest van eerwraak. De Burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch, die nota bene zelf een migratieachtergrond heeft zegt dat eer gerelateerd geweld moet worden bestreden.

Het zijn vooral de mannen met een migratie achtergrond die vanuit hun cultuur de vrouw ondergeschikt stellen. Gevluchte vrouwen spreken de taal niet in Nederland en hebben geen sociaal netwerk waardoor ze al snel gebonden zijn aan de wetten en regels van hun man. Geweld bij vrouwen met een migratie achtergrond komt dan ook vaak voor in Nederland.

Lees meer over:
Syriërs Migranten eerwraak

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties