4096px 25th laureus world sports awards ruud gullit 240422 131911

Ruud Gullit reageert na racisme-ophef op verkleedpartij van supporters: "Ik voel me vereerd!"

Binnenlandjun 19, 16:00
Afgelopen weekend zorgden een aantal Nederlandse supporters, die verkleed waren als Ruud Gullit, voor behoorlijk wat opschudding bij de linkse huilstruiken in zowel binnen- als buitenland. De supporters zaten in Duitsland op de tribune, geschminkt en met rastapruiken, om een eerbetoon te brengen aan de voetballegende.
Ruud Gullit zelf reageerde echter zeer positief op de actie. In een interview met De Telegraaf onthulde Humberto Tan, voorzitter van de Commissie Mijnals, dat hij direct contact had opgenomen met Gullit. “Ruud zei meteen toen hij het zag: ik voel me eigenlijk best vereerd,” vertelde Tan. “Hij vindt het een hele mooie actie. Hij zei: 'Ze zijn me niet vergeten!’” Tan benadrukte dat de actie was bedoeld als een herinnering aan een van de eerste prijzen die Gullit als voetballer heeft gewonnen, en dat deze met die intentie was uitgevoerd.
Ondanks de positieve reactie van Gullit, konden niet alle betrokkenen zich vinden in de vrolijke benadering. Bart van de Ven, een van de supporters die zich als Gullit had verkleed, vertelde aan Omroep Brabant dat hij geschrokken was van de negatieve reacties. “Het is nooit mijn intentie geweest om mensen voor het hoofd te stoten, maar blijkbaar is er toch een hele groep die daar oprecht wat van vindt,” zei Van de Ven. “Kwetsen is het laatste wat ik wil en daarom heb ik besloten om ermee te stoppen.”
Humberto Tan zag de actie als ludiek. “Vanuit het verleden is blackface geen prettig fenomeen. Maar in dit concrete geval zeiden wij als commissie: dit is echt ludiek en als eerbetoon bedoeld. En zo moet je het ook zien,” verklaarde hij. Hij benadrukte dat het belangrijk is om de context van de actie te begrijpen en dat de supporters geen kwade bedoelingen hadden.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is ongelooflijk, maar dit is de kant die we opgaan in Nederland. Bij DDS zullen we ons hier altijd tegen verzetten... Maar als jij wilt dat we dat blijven doen, dan moet je ons steunen. Het mediakartel en het partijkartel doen er namelijk álles aan om ons te beschadigen. Steun ons! Doneer aan DDS via BackMe en help ons een vuist te maken tegen de radicale gekhoofdjes van Volt.
Daan, een andere supporter die zich verkleedde als Gullit, zegt dat de positieve reacties overweldigend waren. “Zowel de Nederlandse als de Poolse supporters in Hamburg ontvingen ons hartelijk en zelfs kleine kinderen, bekende Nederlanders en buitenlandse toeristen wilden met ons op de foto,” vertelde hij.
René van der Gijp noemde de ophef overdreven. “Ik vond het súper lullig dat die drie gasten die zich als Gullit verkleed hadden, voor racisten werden uitgemaakt,” zei hij. Johan Derksen voegde daaraan toe dat sommige mensen alleen maar op zoek zijn naar dingen om aanstoot aan te nemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten