Picture of me Rhodes

-Interview John Laughland- ‘FVD is de meest originele en interessante politieke partij van Nederland’

Buitenlandaug 25 2022, 16:15
Onlangs maakte de internationale tak van Forum voor Democratie, Forum for Democracy International, bekend dat het een nieuwe directeur had aangenomen: academicus John Laughland. De nieuwe directeur organiseert al meteen (op de 25e augustus) een symposium over China én heeft onlangs interessante uitspraken gedaan over Rusland; uitspraken die tegen het heersende narratief ingaan. Reden te over voor DDS om een gesprek met Laughland te hebben en hem enkele vragen te stellen.
Forum for Democracy International maakte dit weekend bekend dat u de nieuwe directeur bent. Dit is een geweldige ontwikkeling, aangezien u een gevestigde, gerespecteerde academicus bent (hoewel iemand die links door links gehaat wordt, maar hé, voor welke invloedrijke rechtse denker geldt dat tegenwoordig niet). Wat heeft u doen besluiten om voor FDI te komen werken?
Ik ken Thierry Baudet al 15 jaar en heb met toenemende bewondering toegekeken hoe hij en zijn geweldige team in het Nederlandse parlement nieuwe wegen hebben bewandeld om de meest originele en interessante politieke partij van Europa te creëren. Thierry begrijpt als geen ander gekozen politicus ter wereld de radicale beschavingsuitdagingen waarmee we worden geconfronteerd. Hij en ik hebben een aantal jaren over samenwerking gesproken en nu is het tot wasdom gekomen. Ik ben daar erg verheugd over.
Wat hoopt u te bereiken met FDI? Zijn er specifieke projecten die u in gedachten hebt?
FVD en haar leider verdienen internationale bekendheid. Nederland heeft een specifiek profiel op het wereldtoneel als één van de oudste vrije landen ter wereld. Dit is een groot voordeel omdat het een natuurlijk gezag geeft aan alle Nederlanders, die andere Europese staten minder hebben.
Thierry is goed bekend buiten Nederland, in Frankrijk bijvoorbeeld, waar ik woon, en ik zou hem graag nóg bekender willen maken. Door onze conferenties over zaken van internationaal belang (Oekraïne, China etc.) en door FVD en haar leider over de hele wereld te laten reizen, het gedachtegoed internationaal uit te dragen, en door contact te leggen met gelijkgestemde mensen, zullen we ons uiterste best doen om de internationale zichtbaarheid van FVD te vergroten.
Enkele dagen geleden heeft FDI een uitgebreid opiniestuk van u uitgebracht over de brute moord op Darya Doegina. Wat denkt u daar van? Wat betekent deze aanval? En schokte het u dat de FSB nu bekend heeft gemaakt dat een lid van het UAF - Natalya Vovk - erachter zit?
Ik ontmoette Doegin vele jaren geleden en goede Russische vrienden van mij waren goede vrienden van zijn vermoorde dochter. Ik heb ook een dochter die Daria heet, dus het nieuws heeft me natuurlijk erg geraakt. Het was een daad van terrorisme met alle afschuw die dat oproept. Ze belichaamde het beste van Rusland - ze was bescheiden, intelligent en vriendelijk. Ik kan me de diepte van het verdriet van Alexander Doegin alleen maar voorstellen dat zijn dochter in zijn plaats werd vermoord.
Natuurlijk ligt Oekraïne als dader voor de hand, maar ik kan geen commentaar geven op individuele beschuldigingen. Ik hoop dat haar afschuwelijke dood in ieder geval een aantal mensen ertoe zal brengen hun kijk op het conflict tussen Rusland en Oekraïne te herijken en in te zien dat de Oekraïense kant, als ze inderdaad verantwoordelijk was, tot zeer kwade daden in staat is en dat we daarom objectief aan de kant staan van terroristen.
Over Rusland gesproken, het is bekend dat u een kijk op Rusland hebt die niet precies in lijn is met het heersende narratief. Wat is dat precies? Wat vindt u van Rusland onder Vladimir Poetin en wat is de rol van Rusland in de wereld?
Ik heb een lange interesse in Rusland en Oost-Europa, die teruggaat tot de jaren tachtig. Ik had de eer president Poetin in 2007 te ontmoeten en heb hem enkele uren van dichtbij kunnen observeren: ik was diep onder de indruk van zijn professionaliteit en bleef onder de indruk van zijn staatsmanschap. Het is kinderachtig om te ontkennen dat hij een historisch figuur is, zoals veel van onze eigen lichtgewicht Europese leiders doen. Ik heb altijd geprobeerd om niet alleen Rusland, maar ook andere impopulaire landen te verdedigen tegen wat ik beschouw als valse en kwaadaardige beschuldigingen - en er zijn al jaren ziekmakende hoeveelheden van.
Het doet me pijn om het Europese continent opnieuw in een burgeroorlog te zien storten als gevolg van een roekeloos en ideologisch Amerikaans beleid, gesteund door de EU-landen. Rusland is zonder twijfel een grote mogendheid en zal dat altijd blijven: een verstandig buitenlands beleid zou dit accepteren en ermee proberen te leven. Onze betrekkingen met Rusland zijn nu slechter dan tijdens de Koude Oorlog toen de Sovjet Unie een totalitaire staat was: aangezien Rusland de ideologie heeft opgegeven, kan dit alleen maar betekenen dat het Westen deze in plaats daarvan heeft overgenomen.
U organiseert vanavond - donderdag 25 augustus - een symposium over China. Waarom hebt u besloten dit symposium te organiseren?
Als Rusland het grootste land ter wereld is, is China het dichtstbevolkte. Het zal ook binnenkort de grootste economie ter wereld zijn. Westerse leiders hebben zich onlangs tegen China gekeerd, maar pas na decennia waarin er schaamteloos in alles werd toegegeven aan deze totalitaire staat.
Covid kwam uit China, waarschijnlijk uit het beroemde laboratorium dat het Pentagon financierde, en dit heeft duidelijk wereldwijde gevolgen gehad. Maar hoe kan het Westen hopen tegelijkertijd een strijd tegen Rusland en China te winnen, vooral wanneer deze reuzen worden gesteund door andere reuzen zoals India, Iran, Saoedi-Arabië, Brazilië enzovoort? En waarom wordt in de westerse buitenlandse politiek oorlogstaal gebruikt en nooit de taal van diplomatie? FVD legt graag de grote zaken op tafel en ik ben verheugd om te zien dat FVD-sympathisanten onze evenementen interessant vinden.
Het lijkt mij dat Europese leiders China niet meer zien als waarschuwing - als voorbeeld van hoe het vooral niet moet - maar als een inspiratiebron. Wat zijn uw gedachten daarover?
Ik heb lang betoogd dat het Westen marxistisch is gebleven, terwijl het marxisme in de Sovjet-Unie en Oost-Europa in diskrediet werd gebracht. Maar het is nooit in diskrediet gebracht in China, waar het de officiële staatsideologie blijft, zij het in een opnieuw uitgevonden vorm.
(Artikel gaat door onder de oproep ons te steunen)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Generaties marxistische westerlingen die een hekel hadden aan stalinistisch en post-stalinistisch Rusland stonden objectief aan de kant van China. Nu zijn ze vergezeld door onze globalistische elites die een bijzondere fascinatie hebben voor het Chinese regeringssysteem - autoritarisme, zelfs totalitarisme, gecombineerd met de hoge economische productiviteit die Sovjet-Rusland nooit heeft gehad.
Het is de droom van een kapitalist en ik ben diep verontrust dat onze elites een door China geïnspireerd beleid hebben opgelegd, zogenaamd om Covid te bestrijden, en dat ze overwegen om sociale kredietsystemen in Chinese stijl op te leggen, zogenaamd om de (niet-bestaande) klimaatnoodsituatie te bestrijden. Onze elites hebben een managementmentaliteit en vinden het Chinese model opwindend. Ik vind het weerzinwekkend.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten