tokyo

70-jarige extreem-linkse terrorist na 50 jaar gearresteerd in ziekenhuis

Buitenlandjan 27, 18:00
In een ziekenhuis in Japan heeft de politie een arrestatie verricht van een man die hoogstwaarschijnlijk de beruchte extreem-linkse terrorist Satoshi Kirishima is, zo meldt de NOS. Deze 70-jarige man staat al vijftig jaar op de lijst van meest gezochte criminelen in Japan vanwege zijn betrokkenheid bij dodelijke bomaanslagen in de jaren 70. De politie probeert nu via DNA-analyse zijn identiteit te bevestigen en zijn levensloop gedurende de afgelopen decennia te achterhalen.
Satoshi Kirishima was lid van het Oost-Azië Gewapende Anti-Japan Front, een extremistische anarchistische groepering die zich verzette tegen de Japanse staat en diens 'imperialistische ambities'. De groep voerde met zelfgemaakte bommen twaalf aanslagen uit, waarbij acht mensen om het leven kwamen en honderden zwaargewond raakten.
Onlangs ontving de politie een melding van een man die zichzelf in een ziekenhuis in de provincie Kanagawa had aangemeld als Satoshi Kirishima. Ondanks aanvankelijk gebruik van een valse identiteit, heeft hij gedetailleerde informatie over de aanslagen verstrekt en openlijk over zijn betrokkenheid gesproken. Het blijkt dat hij momenteel behandeld wordt voor terminale kanker en ervoor heeft gekozen zijn laatste dagen onder zijn echte naam door te brengen.
De arrestatie van Satoshi Kirishima na een halve eeuw op de vlucht roept vragen op bij mensen die destijds zijn terreuracties hebben ervaren. Akito Ishibashi, de zoon van een van de slachtoffers, hoopt op antwoorden en oprecht berouw van Kirishima. Met twee andere verdachten nog op de vlucht in het buitenland, blijft de mogelijkheid van vervolging voor Kirishima's aandeel in de bomaanslagen bestaan, aangezien de verjaringstermijn is opgeschort. De recente ontwikkelingen bieden mogelijk eindelijk gerechtigheid voor de slachtoffers van deze gruwelijke aanslagen uit het verleden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten