justitia 2597016 1920

Demonstranten vragen om hervorming van het Belgische rechtssysteem na tragische ontgroeningsdood

Buitenlandjun 07 2023, 22:00
Duizenden demonstranten hebben de straten van Brussel, Brugge en Gent gevuld om te protesteren tegen het rechtssysteem in België. De protesten zijn gericht op de straffen die zijn opgelegd aan leden van de studentenvereniging Reuzegom na de dood van student Sanda Dia. De demonstranten vinden de straffen veel te laag en eisen strengere maatregelen.
Het protest begon om 13.00 uur bij het Justitiepaleis in Brussel, een symbolische locatie die gekozen is vanwege de focus op het Belgische rechtssysteem. De achttien Reuzegom-leden hebben taakstraffen gekregen variërend van 300 uur en boetes tot 400 euro. De demonstranten zijn het hier niet mee eens en vinden dat er strengere straffen opgelegd hadden moeten worden. De kwestie heeft een breder debat aangewakkerd over de noodzaak van hervormingen binnen het rechtssysteem om ervoor te zorgen dat dergelijke tragische gebeurtenissen in de toekomst voorkomen kunnen worden.
De aanleiding voor het protest is de tragische dood van student Sanda Dia. In 2018 was Dia lid geworden van de Leuvense studentenvereniging Reuzegom. Tijdens de ontgroening van de vereniging werd Dia vernederd en verwaarloosd. Hij werd onder andere gedwongen om grote hoeveelheden alcohol te drinken en visolie te consumeren. Deze mishandelingen hebben uiteindelijk geleid tot zijn overlijden.
Niet alleen in België, maar ook in Nederland hebben verschillende organisaties zich uitgesproken tegen het vonnis in de Reuzegom-zaak. Een solidariteitsactie vond plaats om half drie bij de Belgische ambassade in Den Haag. Onder de deelnemers bevonden zich voornamelijk jongeren, maar ook KOZP-voorman Jerry Afrye was aanwezig. Smakeloos is het wel, aangezien hij de tragische gebeurtenis aangrijpt in een poging om relevant te blijven, het sinterklaasfeest is namelijk nog ver weg.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons overeind te blijven in deze moeilijke tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten