Elon Musk gaat los: 'Twitter functioneerde als een arm van de Democratische Partij. Het was inmenging in verkiezingen'

Buitenlanddec 04 2022, 8:30
De afgelopen dagen heeft Elon Musk openheid van zaken gegeven over de manier waarop Twitter voor de Amerikaanse verkiezingen van 2020 is omgegaan met de politiek. Uit zijn interne onderzoek bleek dat Twitter op verzoek van Democraten hele onderwerpen onder de pet hield en zelfs bekende én onbekende Twitteraars bande. Dit werd letterlijk gedaan op verzoek van Democraten.
Gek genoeg pakken de media dit onderwerp niet echt op. Op een Twitter-space vannacht (dat is: een tool waarmee je op Twitter met een grote groep mensen kunt praten, een beetje zoals Clubhouse in het verleden of als Zoom zonder camera) heeft Musk meer openheid van zaken gegeven... en heeft hij meteen ook even de media gevierendeeld.
De media gaven na zijn openheid namelijk aan dat het allemaal wel meeviel. Dat het een "nothing-burger" was, zoals ze in Amerika zeggen. Flauwekul, natuurlijk, er zijn gewoon emails openbaar gemaakt (door Musk) waarin Democraten letterlijk aan Twitter vragen om bepaalde onderwerpen zoals Hunter Bidens laptop onder de mat te vegen en Twitteraars die er wél over berichten te bannen. Vervolgens deden hooggeplaatste Twitter-executives wat hen gevraagd werd. Er was duidelijk sprake van samenwerking.
"Ze proberen nu net te doen alsof het niets voorstelt omdat ze medeplichtig waren in het misleiden van het Amerikaanse publiek," aldus Musk over de media. "Dus in plaats van toe te geven dat ze gelogen hebben doen ze liever net alsof het niets voorstelt. Ze moeten zich schamen."
Vervolgens werd hem gevraagd of de rol van Twitter niet 'inmenging in verkiezingen' genoemd kan worden (en dus ook van de rest van de media). Het antwoord daarop was extreem helder.
"Als Twitter vlak voor een belangrijke verkiezing oppositionele stemmen het zwijgen oplegt, tja, dat is natuurlijk de definitie van 'inmenging in de verkiezingen.' Hoe zou je het anders noemen? Ja, natuurlijk. Twitter functioneerde feitelijk als een [media-] arm van de Democratische Partij. Het was absurd." 
Daarop werd Musk gevraagd of ándere sociale media niet een soortgelijke rol speelden én nog steeds spelen. "Ja," was zijn antwoord daarop. "Alleen Twitter niet meer." Daarop zei hij: "Ik denk dat ik er goed aan doe mijn beveiliging op te schroeven."
Dat laatste werd met een heel klein beetje humor gezegd - maar wel duidelijk met de ondertoon dat hij het eigenlijk gewoon meent. Hij denkt écht dat hij zichzelf beter moet beveiligen, want hij weet dat hij momenteel extreem machtige vijanden aan het maken is.
Musk werd ook gevraagd wat hij ervan vindt dat Democraten zeggen dat één man niet zoveel 'macht' mag hebben als hij. Zijn antwoord was zeer sterk: "Hun probleem is niet dat één man bepaalt wat het narratief is. Het hele media-establishment doet aan groepsdenken. Er is Facebook, Google, TikTok. Het echte probleem is dat er één man is die niet meer doet wat ze willen."
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
En, zegt hij, dat is een probleem voor het establishment. "Want op het moment dat er één iemand is die niet meer doet wat hem gezegd wordt, tja." Wat hij wil zeggen is dus: dan komen er meer.
Musk werd ook gevraagd of hij bang is dat bijvoorbeeld de Europese Commissie Twitter gaat straffen. "Nou, dit is duidelijk geen risicoloos avontuur," zei hij. Maar, ging hij verder, hij is niet heel erg bang. "Zolang we de steun hebben van de mensen denk ik niet dat ze daar al te hard tegen in gaan. Tenminste, niet in Amerika." Hij houdt er dus wél rekening mee dat ze dingen doen in Europa - maar daar lijkt hij niet van onder de indruk.
Tenslotte zei Musk dat hij het "knettergek" vindt dat er steeds meer journalisten en politici zijn die zich tegen de meningsvrijheid keren. "Het is alsof we in de omgekeerde wereld leven," aldus Musk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten