2199678043 af526505f7 b

Frankrijk handhaaft principes van secularisme: 300 meisjes geweigerd wegens abaya's

Buitenlandsep 06 2023, 18:00
In Frankrijk is op de eerste schooldag een belangrijke stap gezet om de principes van secularisme te handhaven. Bijna 300 meisjes werden de toegang geweigerd tot scholen omdat ze abaya's droegen, een kledingstuk dat vrijwel het hele lichaam bedekt en in strijd is met de Franse wetgeving. Deze beslissing heeft tot veel discussie geleid, maar het is een positieve stap in het handhaven van de seculiere waarden van de Franse republiek.
Het abaya-verbod op openbare scholen is geen nieuw concept in Frankrijk. Het land hanteert al sinds de 19e eeuw strenge wetten om religieuze tekens uit het onderwijs te weren, waardoor elke traditionele katholieke invloed is geëlimineerd. In 2004 werd het dragen van hoofddoeken op scholen verboden, en in 2010 werd een verbod op gezichtssluiers in het openbaar aangenomen. Deze stappen waren bedoeld om de seculiere aard van de Franse republiek te beschermen en ervoor te zorgen dat religieuze symbolen geen plaats hebben in openbare instellingen.
De recente beslissing om abaya's op scholen te verbieden is in lijn met deze eerdere maatregelen. Het doel is om ervoor te zorgen dat de religieuze overtuigingen van leerlingen niet zichtbaar zijn in de klaslokalen. Zoals de Franse onderwijsminister Gabriel Attal uitlegde: "Als je een klaslokaal binnenloopt, mag het niet zo zijn dat je de religie van leerlingen kunt vaststellen door alleen maar naar hen te kijken." Deze benadering waarborgt de neutraliteit van het onderwijs en voorkomt elke vorm van religieuze beïnvloeding in openbare scholen.
President Emmanuel Macron heeft het abayaverbod fel verdedigd en beweert dat een kleine minderheid het kledingstuk gebruikt om de islamitische godsdienst te kapen en de seculiere republiek uit te dagen. Dit standpunt benadrukt het belang van het handhaven van de Franse waarden van vrijheid, gelijkheid en secularisme.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten