deputy prime minister oliver dowden visit to usa and unga 53201483864

FVD slaat alarm: 'Toetreding van Oekraïne tot EU is een stap dichterbij!'

Buitenlandnov 07 2023, 11:00
Er is iets heel zorgelijks aan de hand. Brussel heeft Oekraïne namelijk groen licht gegeven voor onderhandelingen over EU-toetreding. Let wel, dit gebeurt terwijl ons beloofd werd dat Oekraïne nooit lid zou worden én terwijl het land in oorlog verkeert met Rusland. Als Oekraïne inderdaad lid wordt hebben wij de verplichting om dat land "met alle beschikbare middelen" te hulp te komen. Dus ja, ook met onze jongens en meisjes in uniform. FVD maakt zich hier terecht enorme zorgen over.
Kan iemand zich het referendum over Oekraïne nog herinneren? Toen lieten Nederlanders heel duidelijk weten dat ze geen associatieverdrag van dat land met de EU wilden. Onze politici kregen de opdracht: verzet je hiertegen. Oekraïne is het meest corrupte land van Europa, we willen niet dat ze ooit lid worden van de EU - ook al omdat wij, als ze lid worden, ons weer blauw mogen betalen aan hun rekeningen (en corruptie).
Nou, gisteren heeft de Europese Commissie besloten om dat soort tegenstand van Nederlands gewoon te negeren. Ursula von der Leyen heeft namelijk een advies doen uitgaan, van de commissie, waarin wordt gesteld dat Oekraïne mag beginnen met onderhandelingen om lid te worden van de EU. Datzelfde geldt voor Moldavië, ook al zo'n minder-dan-ontwikkeld Oost-Europees land... dat ook nog eens ruzie heeft met Rusland, trouwens.
Het enige goede nieuws is dat de Europese Commissie niet besluit dat de onderhandelingen echt beginnen. Uiteindelijk is daar toestemming voor nodig van ´alle 27 Europese leiders. Die stem moet unaniem zijn. Ondertussen beweert de NOS dat alle 27 landen al akkoord zijn. Zowel Moldavië als Oekraïne zouden dus zo goed als zeker zijn van toestemming. 

FVD slaat alarm

Logischerwijze is FVD hier helemaal door van de leg. De partij laat weten op X (voorheen: Twitter) dat toetreding van Oekraïne tot de EU inderdaad "een stap dichterbij" is, maar ook wat dit inhoudt.
"Met Oekraïne als volwaardig lid van de EU, is Nederland VERPLICHT om het land militair te hulp te schieten 'met alle beschikbare middelen'," legt FVD uit. "De gevolgen hiervan zijn niet te overzien."

Toetreding van Oekraïne tot de EU is weer een stap dichterbij. Met Oekraïne als volwaardig lid van de EU, is Nederland VERPLICHT om het land militair te hulp te schieten “met alle beschikbare middelen” (Artikel 42 lid 7 VEU). De gevolgen hiervan zijn niet te overzien. #FVD

Image
1.1K
Reply
Natuurlijk is dat enorm problematisch.
FVD gaat dan ook verder. "FVD wil alles op alles zetten om een formele staat van oorlog met Rusland, de grootste kernmacht op aarde, te voorkomen," aldus de partij. "Dit conflict is niet in het Nederlandse belang. We moeten daarom stoppen met dit soort provocaties in EU-verband en z.s.m. aansturen op vredesonderhandelingen."
Het lijkt er echter op dat ze bewust willen aansturen op een directe confrontatie tussen de EU en Rusland. What could go wrong?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten