Dilan Yesilgöz basht Pieter Omtzigt: 'Hij wil geen premier worden'

Politieknov 07 2023, 12:00
VVD-leider Dilan Yesilgöz heeft eindelijk de aanval ingezet op Pieter Omtzigt. Niet zo zeer inhoudelijk, want qua inhoud zijn zij en Omtzigt het natuurlijk veelal min of meer met elkaar eens. Nee. Het gaat over de vorm. Yesilgöz pakt hem er namelijk op dat hij nog steeds niet wil zeggen of hij nou wel of niet premier wil worden.
Twee dagen geleden werd Omtzigt direct gevraagd bij het RTL-verkiezingsdebat (waar maar een paar aan mee mochten doen) of hij nou eindelijk de knoop heeft doorgehakt. Zijn antwoord? Nee, dat heeft hij nog niet gedaan. Maar als hij dat wél doet, nou, dan zal hij het iedereen laten weten. De merkwaardige arrogantie droop ervan af.
Dilan Yesilgöz heeft, na wat gesproken te hebben met haar voornaamste adviseurs, ook eindelijk besloten om Omtzigt hierover aan te pakken. Bij Dit is de Dag zei ze gisteravond dat zij ervan overtuigd is dat Omtzigt géén premier wil worden. Zij gaat er in ieder geval vanuit "dat hij het niet gaat doen."
"Als je zo lang twijfelt over zo'n zwaar ambt, dan wil je niet," aldus Yesilgöz. Vervolgens liet ze weten dat ze het bizar vindt dat Omtzigt hier publiekelijk geen uitsluitsel over geeft. "Het is echt bijna 22 november, he?" zegt ze terecht.
Natuurlijk is het ronduit hilarisch dat Yesilgöz dit spelletje speelt, en dan ook nog eens 24 nadat ze het hem persoonlijk kon vragen in een debat, maar ze heeft wel een punt. Omtzigt is overduidelijk gewoon laf. Als je de grootste wordt, word je premier. En als je dat niet wil, dan laat je dat duidelijk weten en schuif je een ander naar voren om voor jouw partij in het torentje te gaan zitten.
Maar Omtzigt doet geen van beide. Waarom niet? Omdat Yesilgöz waarschijnlijk gelijk heeft. Hij wil het premierschap niet. Maar hij weet ook dat als hij een partijgenoot noemt, nu, dat iedereen die persoon dan gaat onderzoeken... wat de partij vrijwel zeker stemmen kost.
Hij speelt het dus op veilig. Hij wil zoveel mogelijk zetels, en dan horen zijn kiezers daarna wel wie hij naar voren schuift voor het premierschap.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten