world war 3

-Interview- Joost Niemoller: 'We slaapwandelen mogelijk de Derde Wereldoorlog in'

Buitenlandfeb 27 , 19:20
Het westen is flink nerveus aan het worden over recente ontwikkelingen in Oekraïne, waar de Russische troepen bezig zijn met een langzame maar gestage opmars. Daarom roept de Franse president Emmanuel Macron opeens dat er misschien maar Franse troepen naar Oekraïne moeten. Dat zegt kenner en journalist Joost Niemoller tegen De Dagelijkse Standaard
Wat vind je ervan dat Emmanuel Macron zegt dat er mogelijk Franse troepen naar Oekraïne gaan, Joost?
Typisch Frans. Franse leiders denken vaak dat ze een kar moeten trekken, lopen voor de troepen uit, kijken om en zien dan dat ze alleen zijn. Want Frankrijk is geen leider van de wereld. Hetzelfde zagen we bij Boris Johnson. Die was zelfs al leider-af, toen hij het nodig vond om Zelensky van het pad van vredesonderhandelingen af te houden. De volstrekte afwezigheid van gecoördineerd leiderschap in de VS, laat de zaak nog verder ontregelen. Overigens zei Macron er gelijk bij dat er ‘geen consensus’ was over het zenden van NAVO troepen naar Oekraïne.
Wat stelt hij zich dan voor? Dat Frankrijk de oorlog verklaart aan Rusland? De aanleiding was een bijeenkomst van Europese leiders in Frankrijk over het grote gebrek aan munitie. Maar de echte reden is de ontwikkelingen aan het front. De val van Abvdiivka met name is veel belangrijker dan de eerdere val van Bachmoet en Marioepol.
Toen die steden uiteindelijk vielen, was er nog sprake van een georganiseerde Oekraïense verdediging. Er volgde zelfs nog een Oekraïens offensief, al zou dat tot niets leiden door een perfect georganiseerde Russische verdediging. Nu zijn er steeds meer berichten over een grote Russische troepenorganisatie. Dit maakt het Westen nerveus.
Wat zal het effect ervan zijn als dat inderdaad gebeurt? Rusland dreigt met oorlog tegen NAVO in dat geval, maar moeten we dat serieus nemen of is dat leeg gedreig van een land dat met de grootst mogelijke moeite tegen alleen Oekraïne vecht?
Poetin heeft gezegd dat NAVO troepen in Oekraïne betekent dat hij nucleaire wapens in gaat zetten. Eerder in het interview met Tucker Carlson zei hij dat hij alleen Polen zal binnenvallen, als Polen aanvalt. Ik denk dat Poetin nog veel militaire opties heeft, voor hij over zal gaan op nucleaire wapens. Tot nu toe wordt maar een heel klein deel van het Russische leger ingezet in Oekraïne. Poetin laat ook zien dat hij qua manschappen kan putten over een groot arsenaal.
Daarom zien we aan het front bij Avdiivka nu Mongoolse strijders uit Siberië. Ook uit landen als Nepal worden er huursoldaten ingezet. Dan is er nog Centraal Azië. Wapens, maar mogelijk ook militaire adviseurs uit Noord Korea. En uiteindelijk China, en mogelijk India. In Siberië beschikt Rusland over enorme wapenfabrieken, onbereikbaar voor het Westen. Hij beschikt ook over onuitputtelijke brandstofvoorraden.
Hij is volledig onafhankelijk in economische zin, dat zien we aan de groei van de Russische economie, ondanks de westerse sancties. Ik zag al een onderzoek langskomen waaruit blijkt dat het Russische leger qua vuurkracht op de tweede plaats komt, na de VS. We zien een razendsnelle technologische vernieuwingslag.
Europa, met uitzondering van Polen, heeft geen legers van betekenis. De VS heeft een enorm leger, maar dat is noodzakelijk verspreid over de hele wereld.
Dus ja; Macron bluft. Van de NAVO als geheel hebben we niets te verwachten. Wel kunnen we in een Derde Wereldoorlog ‘slaapwandelen’ als sommige Europese landen zo gek zijn om zelf initiatieven te ontplooien. De Slovaakse premier Robert Fico –een verstandig man!- zei dat sommige Europese landen op bipolaire basis zouden overwegen om troepen te sturen. Levensgevaarlijk!
Stoltenberg heeft Macron publiekelijk tegengesproken. Maar wat zegt het dat Macron deze uitlatingen tóch heeft gedaan? Is het niet een teken dat er bij de NAVO achter de schermen wel degelijk over dit soort avonturen wordt gesproken?
Er zal zeker over gesproken worden. Er liggen vast scenario’s klaar. Maar ik zie het niet gebeuren. Waar haalt Europa jonge soldaten vandaan? Dit zijn tegenwoordig voor een belangrijk deel allochtonen. Uit landen als Marokko, Turkije, Afrika. Onder deze mensen is Poetin enorm populair. Bovendien zijn er dubbele nationaliteiten. Denkt Macron echt dat hij een Frans moslimleger op de been kan krijgen tegen een Russisch moslimleger? De vraag stellen is hem beantwoorden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten