Media en 'experts' geven opeens toe: Rusland niet Oekraïne is de oorlog aan het winnen

Buitenlandjun 18 2022, 9:00
Schokkende informatie in De Telegraaf. Ja, echt. Heel schokkend. De grootste krant van Nederland geeft namelijk opeens toe dat Rúsland de oorlog aan het winnen is. Dat is wat gek, want tot nu toe lazen we alleen maar dat Oekraïne zo ongelooflijk bezig was: dat de Russische beer dit niet kón winnen, want oh jeetje, die Oekraïeners zijn ongekend sterk! Nu opeens niet meer. Een "kentering" noemt De Telegraaf dat. Maar experts zeggen: het is geen kentering, het was altijd al het geval. Oeps!
De krant spreekt opeens met experts die nu dan toch maar toegeven dat Rusland feitelijk aan het winnen is. Patrick Bolder van  The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) zegt dat laatste heel duidelijk. "We hebben aan wensdenken gedaan," stelt hij. "We hebben ons blindgestaard op de Oekraïense successen, en zagen niet wat er verder gebeurde in het land."
Want dat is wat er aan de hand is. Rusland is feitelijk bezig de hele Donbas in handen te nemen - of heeft dat al gedaan. De strijd voor Charkov en Kiev is van ondergeschikt belang - en was dat vanaf dag één.
"Oekraïne is nooit aan de winnende hand geweest," citeert De Telegraaf een andere expert, Peter Wijninga. "Het land heeft zich heel goed verdedigd, maar Moskou is zijn buren nog steeds veruit de baas, in mensen én in middelen. Rusland heeft veel fouten gemaakt in het begin van de oorlog, maar is in staat zich te herpakken, zoals dat in de geschiedenis vaker is gebeurd."
En dan komt het belangrijkste nog van Wijninga's uitspraken. "In principe heeft [Poetin] dan de doelen bereikt die hij zichzelf had gesteld" voor de oorlog begon, zegt de expert namelijk ook. "Hij kan zichzelf dan feliciteren en gaan onderhandelen, met een heel sterke positie. De kans dat Kiev in staat is het gebied weer terug te veroveren is namelijk niet groot."
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Inderdaad. En dat maakt het erg vreemd dat Westerse politici Oekraïne nog steeds geen toestemming geven om via diplomatie een einde te maken aan dit conflict. Het is bijna alsof ze dat niet wíllen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten