Nederland onderdeel van 'Geheime' Internationale evacuatieoperatie: Nederlanders worden vandaag geëvacueerd uit Soedan

Carlo van Remortel

Carlo van Remortel

Nederland onderdeel van 'Geheime' Internationale evacuatieoperatie: Nederlanders worden vandaag geëvacueerd uit Soedan

Vandaag heeft Nederland de eerste onderdanen uit Soedan geëvacueerd. Dit besluit volgt op operaties van de Verenigde Staten en Frankrijk. Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra meldde op Twitter dat Nederland deelneemt aan een gezamenlijke operatie van verschillende landen. Een team van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en Defensie in Jordanië zullen Nederlanders zo snel en veilig mogelijk ophalen.

Vanwege veiligheidsredenen kunnen er geen details worden gegeven over de inzet. De Nederlanders zijn op zondagochtend geïnformeerd dat ze zich klaar moeten maken om geëvacueerd te worden. Zij weten waar ze naar toe moeten komen en hoe laat ze daar moeten zijn. De evacuatie en de ‘verplaatsing naar het verzamelpunt zijn niet zonder risico’s’, aldus Buitenlandse Zaken. De Nederlanders is gevraagd om de informatie over de evacuatie ‘geheim te houden’, omdat de operatie anders in gevaar kan komen of mogelijk zou moeten worden afgeblazen.

Minister van Defensie Ollongren laat weten dat er twee transportvliegtuigen met Nederlandse mariniers naar Jordanië zijn gevlogen. De toestellen worden ingezet na overleg met onder andere Amerikanen, Britten, Duitsers en Fransen. ‘Het is er gevaarlijk, chaotisch en gewelddadig’, volgens Ollongren. ‘We doen er alles aan om ze weg te krijgen’. Het gaat om 6 ambassademedewerkers en zo’n 150 Nederlanders waarmee contact is. Nederlanders in Soedan werden zaterdag door het ministerie van Buitenlandse Zaken geïnformeerd over evacuatiemogelijkheden. Het ministerie heeft contact met 152 onderdanen maar verwacht dat er nog meer Nederlanders in Soedan zijn.

Risico-adviesbureau Proximities uit Leusden heeft op zaterdag 22 werknemers van een Nederlands bedrijf in Port Soedan per schip geëvacueerd. Ze werden met bootjes naar een schip gebracht dat buiten de Soedanese territoriale wateren lag te wachten.

Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties