screen shot 2022 09 21 at 11

Poetin kondigt gedeeltelijke mobilisatie aan: 'We vechten niet tegen Oekraïne, maar tegen het hele Westen'

Buitenlandsep 21 2022, 10:05
Vanmorgen heeft de Russische tv een toespraak uitgezonden van President Vladimir Poetin gevolgd door uitleg van Shoigu, de Russische minister van Defensie. De aankondiging die gedaan werd is significant. Rusland kondigt namelijk een gedeeltelijke mobilisatie af. Alle mannen met training en ervaring in de strijdkrachten kunnen opgeroepen worden.
Om te beginnen gaat het om 300.000 extra troepen. Dat is 1,1% van het potentieel van de Russische reserves - maar het is desalniettemin significant als je bedenkt dat Oekraïne in totaal 300.000 strijdkrachten had toen de oorlog begon.

BREAKING: Putin declares partial mobilization, the decree has been signed. “Only citizens who are currently in the reserve and, above all, those who served in the Armed Forces, have certain military specialties and relevant experience, will be subject to conscription.“

6.4K
Reply
"De grootste doelen van de speciale militaire operatie blijven hetzelfde," aldus Poetin. "De Volksrepubliek Loehansk is totaal bevrijd, en de Volksrepubliek Donetsk is gedeeltelijk bevrijd." Het is dus het doel van Rusland om die gebieden helemaal "te bevrijden."
Ondertussen heeft Rusland ook laten weten dat er de komende dagen referenda gehouden worden in de gebieden over de vraag of ze zich al dan niet bij Rusland willen laten voegen. Het antwoord daarop is natuurlijk, dat weten we nu al: ja. Als dat gebeurt kan Rusland dus ook claimen dat elke aanval van Oekraïne op Loehansk of Donetsk een aanval op het Russische moederland is. En dat heeft weer ramificaties voor mogelijke reacties van Moskou.
Zowel Poetin als Shoigu onderstreepten vandaag dat de strijd in Oekraïne niet langer een oorlog "tegen Oekraïne is, maar tegen het Westen" dat "Rusland wil verzwakken, verdelen en vernietigen." Het Westen, zei Poetin, "zegt openlijk dat ze de Sovjet-Unie hebben opgebroken in 1991, en dat ze de tijd rijp vinden om hetzelfde te doen met Rusland." Shoigu herhaalde dat. "We vechten niet tegen Oekraïne, maar tegen het collectieve Westen" zei hij.  
Maar dat accepteert Rusland niet, aldus Poetin. "Als de territoriale integriteit van Rusland in het geding komt" (dit is dus waarom het zo belangrijk is dat Rusland nu referenda houdt in de 'Volksrepublieken') "zal Rusland zichzelf op alle mogelijke manieren verdedigen. Dit is geen bluf." Daarmee insinueert hij natuurlijk dat Moskou bereid is kernwapens in te zetten. Shoigu herhaalde dat dreigement: "Alle soorten wapens, inclusief nucleaire, doen wat ze moeten doen."

Het gaat beginnen

Zoals Joost Niemoller stelt op Twitter dachten veel Nederlanders ongetwijfeld dat Rusland de laatste maanden al tot het gaatje was gegaan. Dat is onzin. Feitelijk opereerde Rusland "met weinig eenheden... in het Donbas gebied." Sterker nog, "de Oekraïense soldaten waren numeriek in de meerderheid." Dit betekent natuurlijk dat "mobilisatie het evenwicht [kan] veranderen."
Rusland heeft ongeveer 25 miljoen (!) reservisten klaarstaan. 300.000 daarvan is iets meer dan 1%, wat niet enorm is... maar wat natuurlijk wel een duidelijk signaal afgeeft. Namelijk dat Rusland niet van plan is de veroverde gebieden terug te geven aan Oekraïne, dat de laatste week ofzo bezig is met een significante tegenaanval. Het feit dat deze mobilisatie nu begint komt natuurlijk omdat Rusland teruggedrongen wordt. En ja, dan staat de Russische beer op en is hij bereid te laten zien hoe groot en sterk hij wérkelijk is.
In het Westen mogen we het niet zeggen, maar Rusland heeft natuurlijk tot nu toe wel degelijk met de handrem erop gevochten. We kunnen ons allemaal nog herinneren hoe de Amerikanen losgingen in Libië, Syrië, Irak, Afghanistan, en daarvoor in Servië. Dat waren massale bombardementen waarbij hele landen in puin werden geschoten. Rusland gaat heel anders te werk. Ja, ik weet dat we in het Westen net moeten doen alsof Rusland heel Oekraïne sloopt, maar we kunnen allemaal met onze eigen ogen zien dat dit onzin is. Als dat wel zo was dan waren buitenlandse acteurs en politici niet in staat om naar Oekraïne te reizen voor een paar fotoshoots.
De kans is aanwezig dat Rusland er nu een significante schep bovenop gaat doen. De komende 48 uur tot 2 weken gaan we zien wat het resultaat daarvan is. Er worden nu "nieuwe eenheden opgezet om de grenzen te bewaken" en om "strategische diepte" te creëren, aldus de Russen. 
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
We bevinden ons nu in een situatie die serieus uit de hand kan lopen. Amerika en de EU gebruiken Oekraïne zo hard om Rusland te verzwakken, dat Poetin en Shoigu weleens geneigd kunnen zijn all in te spelen; dus dat ze langzamerhand bereid worden hun hele leger plus mogelijkheden te gebruiken. Als dat gebeurt bestaat het risico dat de oorlog zich uitbreidt. 
Ik gebruik termen als "De Derde Wereldoorlog" niet gemakkelijk. Maar dit is de eerste keer in heel lange tijd dat er serieus een risico gecreëerd wordt dat dit kan gebeuren. En net als de twee vorige keren kon het weleens uitbreken in het Oosten en Midden van Europa, dat op de één of andere manier steeds weer de oorzaak is van een globale strijd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten