shutterstock 1629634864

Volgende stap in Oekraïne-oorlog: 'Poetin wil Oekraïense regio's annexeren via referenda'

Buitenlandsep 20 2022, 19:24
De Russische president Vladimir Poetin kondigt waarschijnlijk aan dat er referenda zullen worden gehouden in de Oekraïense regio's Cherson, Loehansk Zaporizja en Donetsk. Dit zijn de regio's die Rusland momenteel onder controle heeft en op eenzelfde manier wil inlijven als eerder is gebeurd met de Krim.
Vladimir Poetin heeft het niet bepaald makkelijk met zijn oorlog in Oekraïne. De Oekraïense strijdkrachten winnen langzaam terrein terug en drukken de Russische troepen terug tot de voorgenoemde regio's. Ook lijkt het erop dat de Russische troepen zo langzaam maar zeker te maken hebben gekregen met een tekort aan mankracht.
Dit 'personeelstekort' heeft Rusland proberen op te lossen door actief te werven in diverse Russische regio's. Ook de infame Wagner Group kreeg alle ruimte om nieuwe rekruten te werven, voornamelijk bij gevangenissen. Het probleem voor Rusland is alleen dat dit nou nog niet bepaald storm loopt.
Vladimir Poetin krijgt het echter niet voor elkaar, of durft het simpelweg niet aan, om een algehele mobilisatie af te kondigen. Hoewel het nieuws en de informatievoorziening in Rusland voor de Russische burgers behoorlijk is afgeschermd met betrekking tot wat er daadwerkelijk in Oekraïne gebeurt, staat men nou niet bepaald te popelen om Oekraïne van 'de nazi's' te ontdoen.
Poetin heeft dus een plan nodig om alsnog een algehele mobilisatie af te kunnen kondigen. En de manier om dat te kunnen doen is als volgt: referenda houden in de voorgenoemde regio's. Die verlopen natuurlijk geheel eerlijk en slaan allemaal toevallig uit richting 'hereniging' met Rusland, met overweldigende meerderheid. Oekraïne gaat dat natuurlijk nooit accepteren en wil het territorium terugveroveren. Poetin kan dan tegen de eigen bevolking zeggen dat Oekraïne Rusland heeft aangevallen en hoppa: algehele mobilisatie en/of dienstplicht 'om het Moederland te verdedigen'. Mocht dat toch tegenvallen dan kan Poetin altijd nog kiezen voor een kernbom (via The Washington Post), want Rusland laat zich natuurlijk niet op de kop zitten!
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
In beide gevallen betekent het maar één ding: een verdere escalatie van de Oekraïne-oorlog, met gevolgen die verder reiken dan alleen Rusland en Oekraïne. En die escalatie is van zo'n ander kaliber dat de Europese Unie en individuele lidstaten echt niet meer wegkomen met wat extra sancties of het sturen van een paar extra legervoertuigen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten