Rusland doet onderzoek naar Nederlanders die vechten in Oekraïne

Buitenlandjul 25 2022, 12:00
Rusland doet onderzoek naar een of meerdere Nederlandse huurlingen die vechten in Oekraïne, verteld het hoofd van het onderzoekscomité van de Russische Federatie in een interview. En Rusland wil een internationaal tribunaal opzetten.
Rusland heeft niet bekend gemaakt om hoeveel Nederlanders het gaat en wat hun achtergrond is. Het hoofd van het comité, Aleksandr Bastrykin, heeft tegen de Russische krant Rossiyskaya Gazeta verteld dat alleen Nederlandse, Britse, Amerikaanse, Canadese en Georgische burgers worden onderzocht vanwege zogenoemde huurlingenactiviteiten. Het vechten in andermans oorlog het blijft een bijzondere gewaarwording. 
Bastrykin maakte in dat zelfde interview ook bekend dat Rusland meer dan tweehonderd Oekraïners voor een nog op te richten internationaal tribunaal wil berechten voor misdaden tegen de menselijkheid. De bondgenoten van Rusland Bolivia, Iran en Syrië hebben interesse in deelname aan zo'n tribunaal. Een tribunaal, laat D66 het maar niet horen.
Er vechten buitenlandse vrijwilligers mee in deze smerige proxy oorlog tussen de NAVO/Oekraïne en Rusland dat was al bekend. Twee Britten en een Marokkaan waren namelijk eerder dit jaar door pro-Russische gevangen genomen en door de separatisten in Oost-Oekraïne ter dood zijn veroordeeld. De mannen zijn in de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk veroordeeld omdat ze actief waren als huurlingen en de macht wilden grijpen in de Donetsk. Ze gaan tegen dit vonnis in beroep.
Aan het begin van de oorlog, die op 24 februari uitbrak, riep Kiev buitenlandse vrijwilligers op zich op te melden bij de Oekraïense ambassades in hun land. Het is onbekend hoeveel mensen daar gehoor aan hebben gegeven. Oekraïne zegt dat duizenden mensen hier gehoor aan hebben gegeven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten