Screen Shot 2022 02 26 at 150120

Russen hangen vlag op in politiekantoor Melitopol, zuidoostelijke stad van Oekraïne

Buitenlandfeb 26 2022, 13:18
Het lijkt erop dat Russische troepen erin geslaagd zijn om de zuidelijke Oekraïense stad Melitopol te veroveren. Het is een stad met zo'n 150.000 inwoners, dichtbij de Zwarte Zee. Zie de kaart boven dit artikel.
Op Twitter staan er beelden van Russische troepen die de boel hebben overgenomen. Op het politiebureau in de stad hangt nu een Russische vlag, en de Russische soldaten lijken vrij rustig en bedaard de boel gade te slaan, wat de indruk geeft dat er momenteel niet veel gevochten meer wordt.
Hier zie je de situatie zoals die nu ongeveer is in Oekraïne. Rusland heeft nog altijd een relatief klein deel bezet, maar ze rukken wel degelijk op. Overigens lijkt het erop dat ze zich écht concentreren op een paar strategisch belangrijke punten in het centrum en oosten van het land, maar dat ze van zins zijn om De Krim én de Donbass echt te bezetten.
https://twitter.com/InformazioneA/status/1497538182199476226
Ook hier zie je het één en ander:
https://twitter.com/AFP/status/1497540698899243011
De Russen proberen dus Melitopol te pakken en Kherson in het zuiden. Daarna gaan ze daar doorstoten naar Mariupol. En misschien dat ze Odessa ook wel willen bezetten.
In het noorden willen ze Kharkiv inlijven, wat ze al hebben gedaan met Chernobyl, en natuurlijk Kiev. Daarbij moet wel gezegd worden dat de "gevechten" in Kiev behoorlijk gelimiteerd zijn, zeker in vergelijking met wat er in het zuiden gebeurt, en al helemaal met de beelden die we kennen uit Irak, Servië, en Syrië.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Voor Oekraïne geldt natuurlijk dat het doel is om Rusland zoveel mogelijk te vertragen in de hoop dat de internationale sancties én binnenlandse druk dan zoveel problemen veroorzaken voor Poetin dat hij op moet houden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten