shutterstock 141133117

Taliban blokkeert evacuatie voor Afghanen: 'Alleen buitenlanders zullen nog worden doorgelaten'

Buitenlandaug 24 2021, 17:00
Taliban-woordvoerder Zabehullah Mujahid heeft eerder al aangekondigd dat het Westen zijn evacuatie op 31 augustus moet hebben afgerond. Daar voegt hij nu aan toe dat de Taliban alleen nog buitenlanders door zal laten voor evacuatie en dat Afghanen bij de checkpoints zullen worden geweigerd.
De Taliban voert de druk flink op, vooral voor landen als Nederland die zo ontzettend lang hebben zitten treuzelen met hun plan voor evacuatie van Afghanen en eigen personeel. Om in zo'n korte tijd nog iedereen weg te krijgen is nu al een prestatie, maar wel een met een bittere nasmaak. Nu de Taliban-woordvoerder heeft gezegd dat alleen nog buitenlanders zullen worden doorgelaten, blijven veel Afghanen hulpeloos achter.
https://twitter.com/eha_news/status/1430161245341200389
Vanuit het perspectief van de Taliban is het niet meer dan logisch, maar wel een gedurfde powermove. Zij hebben nu namelijk te maken met een enorme braindrain, omdat opgeleide en capabele Afghanen nu het land uit proberen te vluchten. En dat terwijl de Taliban juist het land (weliswaar volgens hun opvattingen) op probeert te bouwen. Dat willen ze nu dus voorkomen, maar betekent wel dat ze het Westen eigenlijk al direct uitdagen, terwijl ze nog maar net de macht in handen hebben.
Dit is natuurlijk een klap in het gezicht voor partijen als D66 en GroenLinks, want nu kunnen ze de Afghaanse vluchtelingen niet meer redden. Én het onderstreept nog maar eens hoe hard Sigrid Kaag, Ank Bijleveld en Ankie Broekers-Knol hebben gefaald. Nu zijn ze namelijk écht te laat.
Als ze echt koste wat het kost die Afghanen nog willen redden, dan zullen ze met de Taliban moeten onderhandelen of het af gaan dwingen door middel van dreiging met een conflict. Dergelijke keuzes durven zij waarschijnlijk niet eens te maken, dus heeft de Taliban eigenlijk al praktisch gewonnen.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Dit hebben de dames van dit demissionaire kabinet echt helemaal aan zichzelf te danken. Jammer dat er niet echt van valt te genieten, omdat het hier om mensenlevens gaat die zich voor onze zaak hebben ingezet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten