In een opzienbarend interview met CNN heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan duidelijk gebroken met het Westen, waarbij hij uitte voorstander te zijn van een verbeterde relatie met Syrië en haar controversiële president Bashar al-Assad. Hij suggereerde dat de Russische president Vladimir Poetin hierin een cruciale rol kan spelen, een verklaring die ongetwijfeld voor opschudding zal zorgen in Westerse politieke kringen. Erdogan
bekritiseerde de Westerse houding ten opzichte van
Rusland, suggererend dat er een meer "gebalanceerde houding" zou moeten zijn tegenover dergelijke grootmachten. Hij merkte op dat het Westen tekortschiet in deze aanpak en gaf expliciet aan dat
Turkije niet van plan is Rusland sancties op te leggen - een duidelijke botsing met het standpunt van veel Westerse landen in het licht van de aanhoudende spanningen rond het Oekraïne-Rusland conflict.
"Als je kijkt naar onze cijfers van toerisme dan is Rusland nummer één," zei Erdogan terecht onder meer. "We hebben geen probleem met onze relatie met Rusland aangezien we niet op het punt staan om sancties af te kondigen," stelde hij ook nog. "We hebben een ideaal niveau bereikt met Rusland... Helaas gaan veel toeristen de laatste tijd opeens naar andere landen vanwege uitspraken van de oppositieleider [Kemal Kilicdaroglu]. Maar ik ga niet de fout maken om de toeristen uit Rusland óf Oekraïne tegen ons in het harnas te jagen."
Dit beleid sorteert effect. Als je naar Turkije gaat zie je daar in de grote badplaatsen héél veel Russen... én Oekraïeners. Het beleid van Erdogan werkt in dat opzicht dus zonder meer.
Erdogan had wel kritiek voor één man, voor één buitenlandse leider: Joe Biden. Want, zei de Turkse president, Biden heeft hem in het verleden een autocraat genoemd en, hier is Erdogan van overtuigd, heeft er aan gewerkt om hem het presidentschap te ontnemen. Toen de CNN-journalist hem daarover ondervroeg of hij dat "echt gelooft" kwam Erdogan niet aanzetten met geheime rapporten van de inlichtingendiensten... maar je kunt er natuurlijk vanuit gaan dat die rapporten wel degelijk bestaan. Het idee dat Amerika buitenlandse verkiezingen niet probeert te beïnvloeden is extreem naïef. Het land doet al jaren actief waar Rusland de laatste tijd van beschuldigd wordt.
Deze onverwachte wending illustreert nogmaals hoe het Westen zich regelmatig lijkt te vergissen in de perceptie van de rest van de wereld. Velen zijn niet zo anti-Rusland als vaak wordt aangenomen. Velen buiten het Westen hebben in de loop der jaren gezien dat de Verenigde Staten, als enige supermacht in de wereld, zonder aarzeling talloze landen binnenviel.
In een verdere uiting van confrontatie met het Westen, bevestigde Erdogan ook dat Turkije het NAVO-lidmaatschap van Zweden zal blijven blokkeren "zolang terroristen daar los op straat lopen." Het is wederom een duidelijk voorbeeld van Erdogan's bereidheid om het conflict met het Westen aan te gaan. Ondanks deze vijandigheid wordt zijn standpunt op dit punt door velen, zowel in Turkije als wereldwijd, gezien als gerechtvaardigd.
Het interview onderstreept het groeiende gevoel dat een anti-Poetin en anti-Syrië standpunt niet universeel wordt gedeeld. Veel wereldleiders, waaronder Erdogan, streven naar pragmatische relaties met Rusland en andere landen en erkennen dat de situatie in Oekraïne, hoe betreurenswaardig ook, niet noodzakelijkerwijs als de grootste oorlogsmisdaad ooit moet worden beschouwd.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen. Het is duidelijk dat de geopolitieke realiteit complex is en de westerse perceptie niet altijd in overeenstemming is met de wereldwijde opvattingen. Dit is een belangrijke herinnering aan de noodzaak van meer praktisch denken in de internationale diplomatie. Blijkbaar kan of wil het Westen dat niet.