31442886351 5e6283db65 c

WHO waarschuwt voor hoog bio-risico na inbeslagname laboratorium in Soedan

Buitenlandapr 26 2023, 14:00
In de Soedanese hoofdstad Khartoem is er sprake van een "hoog risico op biologisch gevaar" na de inbeslagname van een laboratorium met mazelen- en cholerapathogenen en andere gevaarlijke materialen door een van de strijdende partijen. Dit meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op dinsdag aan Reuters. De technici hebben geen toegang tot het National Public Health Laboratory om de materialen te beveiligen, wat de grootste zorg is volgens Nima Saeed Abid, de vertegenwoordiger van WHO in Soedan. Hij weigerde te specificeren welke partij de faciliteit in beslag had genomen.
Op 15 april braken gevechten uit tussen de Soedanese strijdkrachten en paramilitairen van de Rapid Support Forces (RSF), wat heeft geleid tot minstens 459 doden en 4.072 gewonden volgens de WHO. Abid zei echter dat dit aantal lager is dan de werkelijkheid en voegde eraan toe dat hij zelf de afgelopen dagen twee lichamen op straat had gezien.
De inbeslagname van het laboratorium en het gebrek aan toegang voor technici vormen een potentieel gevaar voor de volksgezondheid, aangezien de materialen gevaarlijke pathogenen bevatten die kunnen leiden tot uitbraken van besmettelijke ziekten. Het is nog niet bekend welke stappen worden ondernomen om de situatie onder controle te krijgen en de materialen veilig te stellen.
Steun ons! Houd DDS in de lucht. Uw steun is nu belangrijker dan ooit! Rechtse, weldenkende websites als DDS worden systematisch tegengewerkt door de politiek, de media én Big Tech. Het gevolg is dat we afhankelijk zijn van u, onze lezers, om door te kunnen gaan met dit werk. Steun ons nu, maandelijks of eenmalig, via het Nederlandse BackMe. Bedankt!
Deze ontwikkeling voegt zich bij de aanhoudende instabiliteit in Soedan en benadrukt de urgentie voor de autoriteiten om de veiligheid en stabiliteit te herstellen om de gezondheid en veiligheid van de bevolking te waarborgen. De WHO blijft de situatie nauwlettend volgen en roept op tot snelle actie om het biologische materiaal veilig te stellen en het potentiële gevaar voor de volksgezondheid te minimaliseren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten