hacker 1569744 1920

Ambtenaren werkten samen met Facebook en Google in geheim om 'desinformatie' over coronavaccins te bestrijden

Politiekapr 26 2023, 13:00
Ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid hebben in het geheim samengewerkt met grote online platforms als Facebook, Google, Instagram en YouTube om 'desinformatie' over vaccins te bestrijden. Dit blijkt uit vertrouwelijke e-mails die in december 2022 openbaar zijn gemaakt na Kamervragen over de werkwijze van de 'denktank desinformatie' bericht het NRC.
Deze groep van ongeveer 35 ambtenaren, communicatie-experts en zorgverleners begon in april 2019 met het opsporen van 'spookverhalen' over vaccinaties, nog voordat de coronapandemie uitbrak. Tijdens de pandemie richtten ze zich op het bestrijden van desinformatie over de coronavaccins.
Uit de e-mails blijkt dat ambtenaren en vertegenwoordigers van online platforms nauw samenwerkten om berichten op sociale media te verwijderen en te blokkeren. In een e-mail van 17 februari 2021 vraagt een ambtenaar aan een Nederlandse vertegenwoordiger van Facebook en aan een ambtenaar van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) om een bericht van een huisarts over corona op Twitter te blokkeren. De IGJ wijst erop dat dit als censuur kan worden opgevat en adviseert de denktank om dit onder de aandacht te brengen van een andere deelnemer.
Steun ons! Houd DDS in de lucht. Uw steun is nu belangrijker dan ooit! Rechtse, weldenkende websites als DDS worden systematisch tegengewerkt door de politiek, de media én Big Tech. Het gevolg is dat we afhankelijk zijn van u, onze lezers, om door te kunnen gaan met dit werk. Steun ons nu, maandelijks of eenmalig, via het Nederlandse BackMe. Bedankt!
Deze werkwijze heeft geleid tot kritiek van zowel politici als privacy-experts, die zich afvragen of deze praktijken in overeenstemming zijn met de vrijheid van meningsuiting en privacyrechten. De denktank desinformatie heeft echter benadrukt dat hun doel is om de verspreiding van valse informatie over vaccinaties tegen te gaan en dat ze zich houden aan de richtlijnen van de platforms waarop ze actief zijn. Europarlementariër heeft vragen over deze werkwijze en twittert: ''Het roept de vraag op hoe en WAAROM de overheid achter de schermen heimelijk samenwerkt met private bedrijven als Facebook en Google. Wie bepaalt, op basis van welke informatie, wat desinformatie is? En blijft er ruimte over voor kritische vragen in het publieke debat?''
Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen van deze openbaarmaking zullen zijn en of de werkwijze van de denktank desinformatie zal veranderen. Het is wel duidelijk dat deze kwestie de discussie over de balans tussen vrijheid van meningsuiting en het bestrijden van desinformatie zal voeden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten