israel

Israëliërs zorgden voor chaos bij Eurovisie Songfestival: maffioso en provocateurs

Cultuurmei 18, 12:00
Het Eurovisie Songfestival 2024 in Zweden zal de geschiedenisboeken ingaan als een chaotische editie vol ruzies en spanningen. De Israëlische beveiligers en journalisten speelden daarbij een hoofdrol. Joost Klein, onze eigen Nederlandse deelnemer, was bepaald niet de enige die gek werd van de Israëliërs. Nee, het was een giftige cocktail van intense spanningen en Israëlische beveiligers die zich als halve maffioso gedroegen. Voeg daar nog eens Israëlische 'journalisten' aan toe die Israël-kritische deelnemers bewust uitlokten, en je hebt het perfecte recept voor een ramp.
Peter Van de Veire, songfestivalcommentator van de Vlaamse VRT, kreeg op de finaledag een bezorgd telefoontje van zijn vrouw aldus het AD vandaagda: "Zorg dat je weet waar de nooduitgang is." Dat zegt al genoeg over de sfeer in Malmö. Zware beveiliging is niet nieuw voor Van de Veire, maar dit jaar was het extremistisch. Israëlische veiligheidsdiensten, zwaarbewapende politievoertuigen, het was een angstaanjagend schouwspel.
Zangeres Eden Golan, de Israëlische deelnemer, zat het merendeel van de tijd opgesloten in haar hotelkamer vanwege pro-Palestina-betogingen en extreme beveiliging. De spanningen waren al vanaf het begin voelbaar, en iedereen had korte lontjes. Artiesten die de deelname van Israël openlijk ter discussie hadden gesteld, zoals Joost Klein, werden lastiggevallen. Filmpjes van provocerende Israëlische journalisten doken overal op. Klein werd zelfs achtervolgd door een journalist van de Israëlische publieke omroep (KAN), Dov Gil-Har, die hem hinderlijk vragen bleef stellen.
De bubbelsfeer, normaal een oase van rust voor artiesten, was dit jaar om te snijden. Verschillende delegaties, waaronder die van Nederland, Noorwegen en Ierland, beklaagden zich bij de EBU over de onveilige en vijandige sfeer. Maar de EBU, lamgeslagen door angst en stress, deed weinig om de boel te de-escaleren.
De Israëlische delegatie beschouwde iedereen die zich kritisch had uitgelaten als vijand en probeerde bewust reacties uit te lokken. Het was net een schoolplein vol ruziezoekende kinderen. Zelfs de Spaanse journalist Juan Mafdez werd geïntimideerd nadat hij "Free Palestine" riep tijdens een repetitie.
Dit soort gedrag is pure propaganda voor de pro-Israëlische achterban. Het laat zien hoe ongewenst ze zijn en probeert sympathie op te wekken. Het is duidelijk dat Israël zijn eigen politieke agenda had op het songfestival, wat haaks staat op het strenge beleid van de EBU om politieke uitingen te voorkomen. Toch zagen we pro-Palestijnse uitingen van artiesten zoals de Portugese zangeres Iolanda en de Zweedse oud-deelnemer Eric Saade.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we ons KAPOT GESCHROKKEN dat de PVV opeens wil dat Oekraïne lid wordt van de EU. Dat is ONACCEPTABEL. Daarom zijn wij een petitie gestart: "PVV sta PAL tegen EU-lidmaatschap Oekraïne - Geert, kies voor NEDERLAND!" Teken deze petitie VANDAAG NOG en zet DRUK op Wilders en zijn PVV om Oekraïne BUITEN de deur te houden!
De Israëlische provocaties hadden een duidelijke impact. De spanningen liepen zo hoog op dat Joost Klein werd gediskwalificeerd na een incident met een cameravrouw. Zonder de aanwezigheid van Israël zou er ongetwijfeld meer rust zijn geweest.
Het Eurovisie Songfestival 2024 was een fiasco dankzij de Israëlische delegatie. De chaos en vijandigheid die zij veroorzaakten, hebben een smet op het evenement geworpen die niet snel vergeten zal worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten