shutterstock 1809867715

Onderzoek naar het slavernijverleden onthult de betrokkenheid van de Oranjes in Nederlandse kolonies

Cultuurjun 16 2023, 16:00
Het recente onderzoek naar het slavernijverleden van Nederland, uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, heeft enkele inzichten opgeleverd met betrekking tot de betrokkenheid van de Oranjes. Tussen 1675 en 1770 blijkt dat zij naar schatting zo'n 545 miljoen euro hebben verdiend aan de Nederlandse kolonies, waar slavernij een wijdverbreid fenomeen was. Hoewel deze bevindingen sommigen misschien doen opschrikken, is het belangrijk om in gedachten te houden dat we ons bewust moeten zijn van de complexiteit van de geschiedenis.
De Oranjes hebben door de eeuwen heen een belangrijke politieke functie vervuld in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, die aan de wieg stond van ons huidige Nederland. Ze hebben zich toegewijd aan de belangen van het land en hebben een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling en het behoud van onze natie. Het is belangrijk om de context van die tijd in acht te nemen bij het beoordelen van hun handelingen en beslissingen.
Het onderzoek wijst uit dat de Oranjes economisch hebben geprofiteerd van de kolonies en de daaraan gerelateerde slavernij. In het bijzonder hebben zij inkomsten gegenereerd uit de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC), die een belangrijke bron van welvaart was in die periode. Hoewel de adellijke familie zelf niet rechtstreeks in de VOC heeft geïnvesteerd, hebben zij profijt gehad van een regeling waarbij zij uitbetaald werden alsof zij aandeelhouders waren. Deze omstandigheden waren typerend voor die tijd en moeten worden geplaatst binnen de bredere context van het economische landschap van die periode.
Het Koninklijk Huis heeft zich de afgelopen decennia actief ingezet voor verzoening en begrip met betrekking tot het slavernijverleden van Nederland. Koning Willem-Alexander heeft publiekelijk zijn spijt betuigd voor het leed dat is toegebracht aan de slachtoffers van de slavernij. Bovendien hebben leden van de koninklijke familie verschillende initiatieven gesteund die gericht zijn op het herdenken en erkennen van dit hoofdstuk uit onze geschiedenis.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen het de globalistische elites.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten