flag gacc293e04 1920

Oxfam roept haar medewerkers op om niet langer de termen 'moeder' en 'vader' te gebruiken

Cultuurmrt 17 2023, 19:00
Oxfam roept haar medewerkers op om de termen 'moeder' en 'vader' te vermijden en in plaats daarvan 'ouder' te gebruiken, volgend op de publicatie van haar “Inclusive Language Guide”. De liefdadigheidsorganisatie, die zich richt op het bestrijden van wereldwijde armoede, heeft haar nieuwe handleiding gepubliceerd om medewerkers te waarschuwen voor een aantal potentieel "aanstootgevende" termen.
Bijvoorbeeld, bij het gebruik van 'moeder' en 'vader', waarschuwt het personeel om "niet uit te gaan van genderrollen bij transgenderouders". Het zegt: "Als transouders een voorkeur hebben voor een gespecificeerde genderrol, zoals 'moeder' of 'vader', moet dit worden gerespecteerd. Als je niet zeker bent, is het inclusiever om 'ouder' te gebruiken".
Het 92 pagina's tellende document, dat eerder alleen intern werd verspreid maar deze week online werd gepubliceerd, bevat hoofdstukken over ras, macht en dekolonisatie, gendergerechtigdheid, seksuele diversiteit en vrouwenrechten, handicap, fysieke en mentale gezondheid, migratie en feministische principes voor taalgebruik. Het bevat ook een waarschuwing voor woorden en zinnen die als "discriminerend" of "historisch gebruikt om bepaalde mensen of groepen te onderdrukken" kunnen worden beschouwd.
Oxfam spoort ook het personeel aan om de termen menstruatieproducten of periodeproducten te gebruiken in plaats van hygiënische producten of producten voor vrouwelijke hygiëne, omdat dergelijke termen suggereren "dat menstruatie op zichzelf onrein is". In plaats van aanstaande moeders dient men de term 'zwangere vrouwen of mensen die zwanger worden' te gebruiken en de term 'migratie als een complex fenomeen' in plaats van 'migratiecrisis of vluchtelingencrisis'.
Tot slot stelt het handboek ook dat de term 'persoon van etnische minderheid' in plaats van 'etnische minderheid' moet worden gebruikt, omdat dit "de nadruk legt op het feit dat de etniciteit in een bepaalde context een minderheid of minder macht heeft, in plaats van dat de etniciteit zelf een minderheid is".
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten