rotterdam gbd7a47cb0 1280

D66 krijgt in Rotterdam door "menselijke fout" onterecht 6000 stemmen teveel

Politiekmrt 17 2023, 18:00
Een vrijwilliger in een Rotterdams stembureau heeft bij de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen “per ongeluk” bijna 6000 stemmen te veel toegekend aan D66. Hierdoor werd de partij in de voorlopige uitslag als tweede partij van de stad aangemerkt met twaalf procent van de stemmen, terwijl dit in werkelijkheid negen procent was en D66 de derde partij van de stad bleek te zijn, na de VVD.
Een woordvoerder van de gemeente bevestigde het incident en noemde het een "menselijke fout die we gelukkig snel hebben achterhaald." Donderdag bleek het aantal uitgebrachte stemmen niet te kloppen met het aantal geregistreerde stempassen, waarna de fout ontdekt werd. D66-fractievoorzitter Agnes Maassen noemde de kwestie "hartstikke vervelend en jammer."
Burgemeester Aboutaleb reageerde op de kwestie en benadrukte dat de voorlopige uitslag altijd met onzekerheden omgeven is en dat bij de definitieve telling een invoerfout aan het licht kwam. Hij prees de controlesystemen die ervoor hebben gezorgd dat de fout op tijd werd ontdekt en hersteld.
De “menselijke fout” had er dus bijna voor gezorgd dat D66 zich de 2e partij van Rotterdam had mogen noemen. Het geeft gelijk ook maar aan dat een “fout” snel gemaakt is. Wanneer dit om PVV of FVD stemmen zou gaan was het waarschijnlijk weer overal voorpagina nieuws met de boodschap dat er getracht is om de verkiezingen te vervalsen. Het blijft vooralsnog ernstig stil en het wordt vooral afgedaan als een “menselijke fout”. Niks aan de hand dus, volgens de gemeente Rotterdam. Momenteel is Rotterdam de enige stad waarbij er ernstige fouten zijn geconstateerd.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten