algemene politieke beschouwingen in eerste kamer 10553669036

Breek! Prognose Maurice de Hond: Regeringscoalitie en GL/PvdA halen geen meerderheid in Eerste Kamer

Politiekmrt 17 2023, 11:31
Op basis van een inschatting van nog te tellen stemmen, heeft opiniepeiler Maurice de Hond een nieuwe prognose gemaakt voor de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. De opkomst zal naar verwachting uitkomen op iets meer dan 59%, een stijging van 3% ten opzichte van de vorige verkiezingen. De Hond peilt ook dat de coalitie samen met de extreemlinkse combinatie van PvdA/GroenLinks geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.
Ook heeft De Hond de uitslag voor de Eerste Kamer beter kunnen inschatten op basis van de stemwaarde per provincie. Zo krijgt ieder statenlid een stemwaarde toegewezen op basis van het aantal inwoners per provincie. De coalitie zal vrijwel zeker op 23 zetels uitkomen, maar het is nog onduidelijk welke partij de extra zetel zal krijgen.
PvdA en GroenLinks samen halen 14 zetels zonder iets over te houden voor een 15e zetel. Of zij nog deals gaan maken met andere partijen om meer zetels te behalen is nog onduidelijk. BoerBurgerBeweging (BBB) zal alleen een 16e zetel behalen als zij 0.4 restzetels krijgen van andere partijen.
Daarnaast is het nog onduidelijk hoe de deals tussen partijen achter de schermen verlopen en wat de uiteindelijke stemwaarde zal zijn. Hierdoor lijkt de kans op een meerderheid van de regeringscoalitie en GroenLinks/PvdA klein te zijn.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijde
Het CBS zal op 1 april de officiële stemwaarde per provincie bepalen op basis van de echte inwonertallen. Ook de uitslagen van Bonaire, Saba, St-Eustatius en de buitenlandse stemmen zijn nog niet meegenomen in deze peiling. De definitieve uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen zal pas bekend worden nadat alle stemmen zijn geteld en de zetelverdeling officieel is vastgesteld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten